Kerstkastanjeroomsoep

Duur: 30 min / 4 personen
SLICESY® / HAKMES / BAMIX® EN STERMES

Oooh eindelijk is het kastanjetijd. We houden van de hoge comfortfoodfactor van kastanjes. Hier vind je een receptideetje dat perfect is als voorgerecht van een lekker kerstmenu. Succes gegarandeerd!  

Ingrediënten

 

» 420 g gekookte kastanjes
» 1 ui
» 1 teentje knoflook
» 50 cl melk
» 30 cl vloeibare room
» 1 klontje boter
» peper & zout
» gemalen hazelnoten en bieslook voor de afwerking

Bereiding

 

  1. Verkruimel de kastanjes in grove stukken. Schil de ui en de knoflook, doe ze in de kom van de SliceSy® en hak ze fijn met het hakmes.
  2. Smelt het klontje boter in een pan op een zacht vuur. Bak de ui en knoflook gedurende 5 min. Voeg er daarna de verkruimelde kastanjes, melk en vloeibare room aan toe. Laat gedurende 20 min op een zacht vuurtje pruttelen. 
  3. Wanneer het mengsel gaar is, houd je er de bamix® met het stermes in en mix je tot je een gladde roomsoep krijgt. Breng op smaak met peper en zout. 
  4. Serveer lekker warm met een scheutje room, wat gemalen en geroosterde hazelnoten (of croutons) en de fijngesnipperde bieslook. 

Lamsgehaktballetjes met labneh

Duur: 15 min / 4 personen
SLICESY® / HAKMES

Een oosters aperitiefidee om te delen? Probeer je eigen huisgemaakte labneh met heerlijke balletjes van lamsgehakt. Een echte must!

Ingrediënten

 

» 400 g lamsgehakt
» 1 ei
» 50 g paneermeel
» 1 koffielepel komijnzaad
» 400 ml Griekse yoghurt
» 1 koffielepel za’ater
» 1 teentje knoflook
» 1 snuifje fleur de sel
» 1 granaatappel
» Verse koriander
» Olijfolie
» Platbrood om erbij te eten

Bereiding

 

  1. Plaats een zeef op een slakom en leg een filterdoek in de zeef. Giet er de Griekse yoghurt in en laat een nacht in de koelkast uitdruipen. Zo maak je de labneh.
  2. De dag erna plet je een teentje knoflook en doe je dat, samen met de za’aterkruiden en fleur de sel, bij de yoghurt.
  3. Schuif het hakmesop de SliceSy® en meng het lamsgehakt samen met het komijnzaad, ei en paneermeel in de kom. Rol het vlees tussen je handen tot kleine balletjes. Bak ze daarna in een beetje olijfolie.
  4. Intussen maak je de granaatappelpitten los (voorzichtig dat je geen vlekken maakt) en versnipper de verse koriander.
  5. Plaats de labneh in het midden van een bord, leg er de nog warme lamsgehaktballetjes omheen en werk af met granaatappelpitten, een scheutje olijfolie en koriander. Serveer met wat platbrood bij het aperitief.

Gazpacho met watermeloen

Duur: 10 min – 4 personen
Multimes / Kruik 900 ml

Is de zomer ondraaglijk warm maar voel je toch een hongertje opkomen? Je hoeft echt niets warms te koken, met de bamix® heb je zo een frisse gazpacho klaar! Die serveer je met een scheutje olijfolie, enkele blaadjes munt en wat verkruimelde feta.

Ingrediënten


Voor de gazpacho

» 400 g vruchtvlees van watermeloen
» 200 g tomaten (ongeveer 2 tomaten)
» 80 g komkommer
» 3 eetlepels olijfolie
» 1 limoen
» 1 takje munt
» 2 koffielepels appelazijn
» 1 teentje knoflook
» peper en zout
» 250 g room 30%

Bereiding

 

  1. Was de komkommer en de tomaten en snij ze in blokjes.
  2. Druk goed op de limoen en rol hem over het werkblad. Pers hem daarna uit. Zo komt er meer sap uit.
  3. Giet het limoensap samen met alle andere ingrediënten in de kruik.
  4. Maak het multimes op de bamix cordless vast. Schakel het toestel aan en mix op snelheid 2 tot je een mooie, gladde gazpacho bekomt.
  5. Breng op smaak met peper en zout en plaats hem enkele uren in de koelkast voor je de gazpacho serveert.

Koolrabisoep met salie

Tijd: 25 min/ 4 personen

Ken je koolrabi al? Hoewel ze er misschien wat op lijkt, heeft deze groente niets te maken met knolselderij. Het is een knapperige kruisbloemige groente die even sappig is als een appel! Bovendien is de koolrabi een bron van vitamine C. En hier vind je een lekkere manier om ze te bereiden.

Ingrediënten

 

» 2 koolrabi’s
» 2 sjalotten
» 1 middelgrote aardappel
» 1 l groentebouillon (of kippenbouillon)
» 15 cl vloeibare room
» Nootmuskaat
» Een tiental blaadjes verse salie
» Zout
» Peper

Bereiding

 

  1. Schil de koolrabi’s, de aardappels en de sjalotten. Snij de eerste twee in grove stukken maar houd de sjalotten heel. Leg alle groenten samen met 2 blaadjes salie in een stoommandje en laat 12 tot 14 min stomen op 85 °C. Heb je geen stoommand? Kook de groenten dan gedurende 15 min rechtstreeks in de bouillon.
  2. Intussen giet je een scheutje olie in een pan en bak je de overige salieblaadjes enkele minuten tot ze krokant zijn.
  3. Giet de gestoomde groenten in een slakom, samen met de warme bouillon en de room. Klik het multifunctionele mes op de Bamix en mix op snelheid 2 tot je een mooie, romige soep verkrijgt. Strooi er wat nootmuskaat en peper en zout bij. Mix opnieuw en serveer lekker warm met de salieblaadjes als topping.

Slaatje met knolselder, appel en noten

“Een winterse detoxsalade, heerlijk krokant en met een zoet-hartige smaak. Met mosterdvinaigrette maak je het helemaal af!”

Ingrediënten

 

Voor 4 personen
»
250 g knolselderij
» 2 appels
» 80 g gepelde walnoten
» 100 g comté
» 1 sjalot
Voor de vinaigrette
»
120 g Griekse yoghurt
» Peper en zout
» Het sap van 1 citroen
» Het sap van 1 limoen
» 1 handje verse peterselie
» Enkele takjes bieslook
» 1 eetlepel mosterd
» 1 snuifje nootmuskaat

Bereiding

 

  1. Schil de knolselder en de appels. Snij ze in grove stukken en rasp ze met de SliceSy-rasp met grove gaten. Snipper de sjalot fijn. Snij de comté in dunne reepjes. Doe ze in een slakom en zet die aan de kant.
  2. Doe alle ingrediënten voor de vinaigrette in een kan. Maak het multifunctionele mes vast op de Bamix en mix op snelheid 2 tot je een egale saus krijgt. Giet de vinaigrette over de salade, strooi er de gemalen noten over en meng. Bewaar koel of serveer meteen.

Zelfgemaakte gomasio

“Gomasio is een lekker alternatief voor zout. Deze Japanse specerij gebruik je op vlees en vis (na het bakken), maar ook bij slaatjes of Aziatische gerechten.”

Ingrediënten

 

Voor 1 pot
»
150 g blonde sesamzaadjes
» 2 eetlepels zwarte sesamzaadjes
» 2 eetlepels korianderkorrels
» 80 g dulse- of nori-algen
» 2 koffielepels bloem

Bereiding

 

  1. Verwarm een pan op een gematigd vuur en giet er de blonde en zwarte sesamzaadjes en de korianderkorrels in. Gril ze gedurende enkele minuten en laat ze dan afkoelen.
  2. Doe alle ingrediënten in de Bamix-processormolen. Mix met tussenpozen op snelheid 2. Mix de gomasio niet volledig tot poeder. Je moet wat textuur behouden zodat het resultaat lekker knapperig is.

Champignonroomsoep

“Een lekkere en versterkende soep”

Ingrediënten
Voor 3 tot 4 personen
» 2 eetlepels olijfolie
» 2 teentjes knoflook
» 1 ui
» 1 takje rozemarijn
» 500 g bruine champignons
» 1 l kippenbouillon
» 1 eetlepel bruine miso
» 25 cl volle room
» Zout
» Peper

Bereiding

 

  1. Maak de bruine champignons schoon met een borsteltje en snij ze in dikke schijven. Pel de twee teentjes knoflook en snij de ui fijn. Verwijder de takjes van de rozemarijn en versnipper de blaadjes.
  2. Verwarm olijfolie in een stoofpan op een gematigd vuur. Voeg er de knoflook, ui en rozemarijn aan toe. Bak gedurende 4-5 min. Doe er daarna de bruine champignons bij en laat ze slinken. Giet de kippenbouillon, de bruine miso, het zout en de peper erbij en laat 10 min pruttelen. Neem er 1 eetlepel champignons uit en hou die apart voor later.
  3. Maak het multifunctionele mondstuk vast op de Bamix en mix op snelheid 2 tot je een gladde soep verkrijgt. Giet er de volle room bij en mix opnieuw zodat je een homogeen geheel bekomt. Serveer in soepkommen en doe er net voor het opdienen de champignons bij die je aan de kant had gezet, nog wat room, rozemarijn en peper.

Gegrilde kipbrochettes met satésaus

Ingrediënten
4 personen

» 8 kipbrochettes
» 1 Spaanse peper
» 1 handvol verse koriander
» 2 eetlepels gezouten pinda’s
» 2 limoenen

Voor de satésaus
» 1 teentje knoflook
» 2 eetlepels sojasaus
» 4 eetlepels pindakaas
» Het sap van 1 limoen
» 1 koffielepel cayennepeper
» 1 koffielepel komijn
» 1 koffielepel gemalen koriander
» 1 koffielepel gemalen gember
» 1 koffielepel suiker
» Peper en zout
» 200 ml water

Bereiding
  1. Doe alle ingrediënten voor de satésaus in een kan. Schuif het mes op de bamix en mix. Zet even aan de kant.
  2. Gril de kipbrochettes op de barbecue of in de grillpan. Serveer op een schaal, samen met de pot saus. Bestrooi met verse koriander en gemalen pinda’s. Werk af met partjes limoen.

Groene gazpacho

Ingrediënten
2 personen

» 1 teentje knoflook
» 1 biokomkommer
» 250 g verse erwtjes
» 2 eetlepels Griekse yoghurt
» 1 handvol basilicum (+ enkele blaadjes voor de afwerking)
» Het sap van 1 limoen
» 2 tot 3 eetlepels olijfolie
» 1 glas water
» Zout
» Peper
» Pijnboompitten
» 150 g feta

groene gazpacho

Bereiding

 

  1. Was de komkommer en snij hem in grote stukken. Was ook de erwtjes onder stromend koud water. Rooster de pijnboompitten in een pan op een gematigd vuur (let op dat ze niet verbranden).
  2. Doe de komkommer, de erwtjes, het teentje knoflook, de Griekse yoghurt, de basilicum, het limoensap, de olijfolie en het glas water in een kan.
  3. Schuif het mes op de bamix en mix de gazpacho fijn. Breng op smaak met peper en zout. Vul twee diepe borden, strooi er de verkruimelde fetakaas en de pijnboompitten over en werk af met een scheutje olijfolie en enkele blaadjes basilicum. Serveer lekker fris.

Naan met knoflook

Ingrediënten
4 personen – Bereidingstijd: 10 min – Kooktijd: 10 min

» 285 g Griekse yoghurt
» 250 g zelfrijzend bakmeel
» 1/2  koffielepel zout
» 3 eetlepels gesmolten boter
» 2 teentjes knoflook
» 1 koffielepel koriander of fijngesnipperde verse peterselie

Bereiding

 

  1. Doe het zelfrijzend bakmeel, de Griekse yoghurt en het zout in de SliceSy van de bamix. Mix tot je een homogeen mengsel verkrijgt.
  2. Verdeel het naandeeg in acht gelijke porties. Bestrooi je werkblad met fijn laagje bloem. Vlak elk deegbolletje af met een deegroller. Zorg dat je een platte, ovale vorm van zo’n 3-4 mm dik verkrijgt.
  3. Laat een antiaanbakpan op een gematigd vuur opwarmen. Leg er dan een deegportie in en laat die aan elke zijde drie minuten bakken. Doe zo verder tot alle naanbrood gebakken is.
  4. Meng de gesmolten boter en de fijngesneden knoflook in een kom. Besmeer elke naan met lookboter en werk af met wat koriander of versnipperde peterselie.