Ingelegde rode ui

Duur: 10 min /één pot
SLICESY® MET FIJNE GLEUF

Als je eenmaal weet hoe je ingelegde rode ui maakt, heb je het vast altijd in je koelkast staan! Rode ui krijgt zo’n andere smaak door ze in te leggen en is een veelzijdige toevoeging aan talloze gerechten. Ze hebben een smaak die perfect in balans is tussen zoet en zuur. Gebruik ze als topping voor op een hamburger, in een frisse salade, op een smaakvolle taco of op een sandwich.

Ingrediënten


»
5 kleine rode uien
» 150 ml azijn
» 150 ml water
» 40 g kristalsuiker
» snufje zout

Bereiding
  1. Steek de fijne gleuf in de SliceSy®. Snijd de zijkanten van de rode uien af en haal het velletje eraf. Snijd met behulp van de SliceSy® de uien in fijne ringen. 
  2. Doe de azijn samen met het water, kristalsuiker en een snufje zout in een pannetje. Zet op het vuur totdat de suiker is opgelost.
  3. Doe de gesneden ui in een gesteriliseerde weckpot en schenk het azijnmengsel erbij. Sluit de pot en laat volledig afkoelen.
  4. Je kunt de ingelegde rode ui zeker een week in de koelkast bewaren.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bbq saus maken

Duur: 30 min / een flinke pot
MULTIMES

Een bbq saus is misschien wel de meest gegeten saus bij een barbecue. Maar hoe maak je deze saus gemakkelijk zelf? Met behulp van de bamix® natuurlijk. Zo is zelf een bbq saus maken een fluitje van een cent. De saus is echt om te smullen en zo eenvoudig te maken. Serveer hem bij een barbecue of gebruik hem als marinade voor vlees of gevogelte. Steek de barbecue maar aan!

Ingrediënten

» 400 ml ketchup
» 50 ml worcestersaus
» 50 ml appelciderazijn
» 50 g bruine suiker
» 2 rode uien
» 2 knoflooktenen
» 2 eetlepels mosterd
» 1 eetlepel citroensap
» 1 eetlepel paprikapoeder
» 1 eetlepel komijn
» 1 theelepel cayennepeper
» peper en zout
» olijfolie

Bereiding
  1. Snijd de rode uien in ringen en de knoflooktenen in plakjes. Doe een scheutje olijfolie in een steelpan en bak hierin de ui en knoflook glazig.
  2. Voeg de overige ingrediënten toe. Breng het geheel aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en laat 20 minuten pruttelen. Blijf af en toe roeren.
  3. Proef de saus en pas de smaak indien nodig nog iets aan. Je kunt bijvoorbeeld wat extra suiker of azijn aan de bbq saus toevoegen.
  4. Steek het multimes op de bamix® en pureer de bbq saus tot een gladde saus. Laat de bbq saus vervolgens voor gebruik afkoelen. Giet de bbq saus in een schone pot of fles en bewaar in de koelkast. Zo blijft de bbq saus zeker één week goed.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Olijventapenade

Duur: 10 min / 1 portie
SLICESY® MET HAKMES

Zelf met de bamix® een olijventapenade maken is echt hartstikke gemakkelijk. Wij maken er eentje van groene en zwarte olijven. Natuurlijk met een flinke splash extra vierge olijfolie en andere smaakmakers. Je kunt naar smaak hiermee variëren. Lekker voor bij de borrel of bij een stukje vis of vlees deze zelfgemaakte olijventapenade!

Ingrediënten

» 125 g zwarte olijven
» 125 g groene olijven
» 50 ml extra vierge olijfolie
» 30 g amandelen
» 25 g kappertjes
» 2 knoflooktenen
» 1 klein blikje ansjovis (20g)
» 1 eetlepel citroensap
» handjevol verse basilicum
» handjevol verse platte peterselie
» peper en zout

Bereiding
  1. Rooster de amandelen kort in een droge koekenpan en laat iets afkoelen.
  2. Steek het hakmes in de SliceSy® en voeg de olijven, geroosterde amandelen, kappertjes, knoflook, ansjobis en verse kruiden toe.
  3. Meng alles kort en voeg dan de olijfolie en citroensap toe. Pulse net zolang totdat het een mooie tapenade is geworden. Je kunt ervoor kiezen om de olijventapenade wat grover te laten of juist iets fijner.
  4. Proef de olijventapenade en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Daslookpesto

Duur: 10 min / een pot pesto
MULTIMES – MAATBEKER (1L)

Al eens gehoord van daslook? Misschien staat je tuin ermee vol en anders heb je vast weleens tijdens een wandeling in het park of bos de typische daslookgeur geroken. Daslook ruikt en smaakt namelijk  naar een kruising tussen knoflook en bieslook. 

Een van de dingen die lekker zijn om met daslook te maken is een daslookpesto. Wij houden hem vrij simpel zoals je ook een normale pesto maakt. Maar je kunt natuurlijk experimenteren met een andere kaas, noten of zaden. 

Daslook is makkelijk te vinden omdat het vaak in enorme hoeveelheden bij elkaar groeit. Je herkent ze aan de langwerpige groene blaadjes en de duidelijke knoflookgeur. Officieel mag je daslook niet plukken en is het bij de wet beschermd. Dus we raden aan om bij het tuincentrum een potje daslook te kopen en dit te laten verwilderen in je eigen tuin. 

De daslookpesto is lekker als saus voor pasta of als vulling in ravioli, als dip of spread op brood, als topping voor gegrilde groenten of als smaakmaker bij vis, vlees, soepen en stoofschotels.

Ingrediënten


»
flinke hand daslook
» 60 ml olijfolie
» 40 g Parmezaanse kaas
» 30 g pijnboompitten
» peper en zout

Bereiding
  1. Spoel de daslook goed af onder koud water en dep ze droog met wat keukenpapier.
  2. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op het vuur en laat ze iets afkoelen.
  3. Doe alle ingrediënten in de maatbeker. Steek het multimes op de bamix® en mix tot een gladde pesto. Voeg eventueel iets meer olijfolie toe als de pesto nog te dik is.
  4. Breng de daslookpesto op smaak met peper en zout. Bewaar in een schone pot in de koelkast. De daslookpesto blijft zo één week goed.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Spring rolls met garnalen en pindadip

Duur: 25 min / 8 stuks
SLICESY® MESSENSCHIJF MET FIJNE RASP – MULTIMES – MAATBEKER (400 ML)

Verfrissend, kleurrijk en vol van smaak! Vier de lente met deze spring rolls met garnalen. Met sappige garnalen, de zoete smaak van mango en knapperige groenten zijn de rolletjes niet alleen een lust voor het oog, maar ook een feest voor je smaakpapillen. De pindadip voor erbij maken ze nog lekkerder en met het bamix® multimes is deze heerlijke dip ook nog eens zo gemaakt. Of je nu een lichte lunch wilt, een smakelijk voorgerecht of gewoon zin hebt in een gezond snack, de spring rolls met garnalen zijn altijd een winnaar!

Ingrediënten

Voor de spring rolls met garnalen

» 150 g gekookte garnalen
» 8 rijstvellen
» 1 wortel
» 1 mango
» 1 krop baby romaine
» halve komkommer
» 2 eetlepels furikake

Voor de pindadip

» 2 el pindakaas
» 2 el sojasaus
» 1 el rijstazijn
» 1 tl honing
» 1 knoflookteentje
» klein stukje verse gember
» peper en zout

Bereiding
  1. Steek de fijne rasp in de messenschijf van de SliceSy®. Snijd hiermee de wortel fijn. Snijd de rest van de groenten en de mango met een mes in dunne repen. Haal de bladeren van de baby romaine af, was ze even en dep ze dan droog.
  2. Steek het multimes op de bamix®. Voeg alle ingrediënten voor de pindadip aan de maatbeker toe en mix er een mooie saus van. Eventueel kun je nog wat water toevoegen om de saus dunner te maken. Proef en voeg nog wat peper en zout toe indien nodig.
  3. Vul een grote kom of schaal met kokend water. Week een rijstvel een paar seconden in het water totdat het zacht en buigzaam wordt.
  4. Verdeel de garnalen, gesneden groenten en een blad baby romaine over een rijstvel. Strooi wat furikake hierover. Vouw de onderkant van het rijstvel over de vulling en rol strak omhoog. Vouw halverwege de rol de zijkanten naar binnen en rol verder totdat de spring roll is gevormd.
  5. Herhaal met de rest van de rijstvellen. Serveer de spring rolls met garnalen meteen samen met de pindadip.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Drie soorten mayonaise: met truffel, dragon of wasabi

Duur: 5 min / 1 portie
MENGER, MAATBEKER (1L) EN PROCESSORMOLEN

Zelf mayonaise maken is met de bamix® echt een appeltje eitje! Met de menger tover je in een handomdraai de romigste mayonaise op tafel. Een paar ingrediënten in de maatbeker, de bamix® erin en mengen maar. Speciaal voor de feestdagen delen we de recepten voor drie luxe soorten mayonaise. Een zelfgemaakte truffel-, dragon- of wasabimayonaise. Drie unieke smaken die goed te combineren zijn bij feestelijke gerechten!

Ingrediënten

Voor de mayonaise (voor 1 portie)

» 1 ei
» 300 ml zonnebloemolie
» 1 eetlepel witte wijnazijn
» 1 eetlepel citroensap
» 1/2 theelepel Franse mosterd (fijn)
» peper en zout

Aanvullende ingrediënten

» 2 eetlepels truffeltapenade
» 10 g verse dragon
» 2 eetlepels wasabi

Bereiding
  1. Begin met het maken van de verse mayonaise. Doe hiervoor het ei, de zonnebloemolie, witte wijnazijn en Franse mosterd in een mengbeker. Steek de menger op de bamix®. Zet de bamix® op de bodem van de beker en laat hem draaien op de eerste snelheid. Laat de bamix® op de bodem staan tot er rond de voet een dikke massa ontstaat. Schakel nu naar de tweede snelheid en beweeg naar boven terwijl je langzaam op de massa duwt. Ga daarna nog een paar keer op en neer in de maatbeker zodat alle olie volledig gemengd is.
  2. Voeg voor de truffelmayonaise de truffeltapenade aan het basisrecept toe. Schakel het toestel aan en meng het geheel nogmaals. Breng de truffelmayonaise op smaak met peper en zout.
  3. Hak voor de dragonmayonaise de verse dragon fijn met de processormolen fijn en voeg deze toe aan het basisrecept. Schakel het toestel aan en meng het geheel nogmaals. Breng de dragonmayonaise op smaak met peper, zout en eventueel nog wat citroensap.
  4. Voeg voor de wasabimayonaise de wasabi aan het basisrecept toe. Schakel het toestel aan en meng het geheel nogmaals. Breng de wasabimayonaise op smaak met peper en zout. Eventueel kun je meer wasabi toevoegen, maar dat is hoe pittig je hem zelf wenst.
  5. Bewaar de mayonaise in de maatbeker met deksel in de koelkast. Zo blijft hij één week goed.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Appelmoes

Duur: 20 min / 4 personen
MULTIMES

Zelf appelmoes maken is eenvoudig en heel lekker. Met zelfgemaakte appelmoes omarm je de smaken van de herfst en je hele huis ruikt lekker. Gebruik zoete of halfzoete appels zoals Jonagold, Elster of Goudreinetten. Wij delen hier ons basisrecept, maar voeg gerust naar eigen smaak allerlei andere smaakmakers zoals gember of extra kaneel toe. Geniet van je zelfgemaakte appelmoes als bijgerecht of als topping.

Ingrediënten

» 750 g appels
» sap van een halve citroen
» 1 eetlepel kristalsuiker
» 1 kaneelstokje
» snufje kaneel voor de garnering

Bereiding
  1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine stukjes.
  2. Doe de appelpartjes samen met 50 ml water, het citroensap, kristalsuiker en kaneelstokje in een steelpan. Breng het geheel met een deksel op de pan aan de kook.
  3. Laat het geheel met de deksel schuin op de pan in 15 minuten op laag vuur koken. Roer regelmatig door.
  4. Steek het multimes op de bamix®, schakel het toestel aan op de tweede snelheid en pureer de appels tot een mooie appelmoes.
  5. Laat de appelmoes afkoelen en serveer hem vervolgens in een kommetje met een snufje kaneel.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Mezze plank met verschillende dips

Duur: 30 min / één grote plank
SLICESY® MET HAKMES

Is deze mezze plank met verschillende dips geen plaatje om te zien? Allerlei lekkers om te dippen in de drie dips: een muhammara, een mango hummus en een geitenkaas-bietendip. Met de bamix® zijn ze ook nog eens zo gemaakt. Een Oosters feestje op een plank. Weer eens wat anders voor bij de borrel toch? 

De dips zijn het makkelijkst om met het hakmes in de SliceSy® te maken. Heb je deze niet? Dan kun je ook de bamix® met het multimes en een maatbeker gebruiken.

Ingrediënten

Voor de muhammara

» 350 g geroosterde rode paprika uit pot
» 50 g walnoten
» 2 eetlepels granaatappelmelasse
» 1 eetlepel olijfolie
» 1 eetlepel citroensap
» 1 knoflookteen
» 1 theelepel gemalen komijn
» mespunt gerookt paprikapoeder
» peper en zout

Voor de mango hummus

» 1 mango
» 1 pot kikkererwten (350 g)
» 2 eetlepels olijfolie
» 1 eetlepel chilisaus
» 1 knoflookteen
» 1 theelepel kerrie
» peper en zout

Voor de geitenkaas-bietendip

» 3 voorgekookte bieten
» 125 g verse geitenkaas
» 1 theelepel zwart sesamzaad
» peper en zout

Voor de mezze plank (naar smaak)

» flatbread en/of pitabroodjes
» soepstengels met sesam
» radijsjes
» olijven
» kleine komkommers
» vijgen
» cherrytomaatjes
» blokjes feta
» artisjokken
» dadels
» bladpeterselie
» verse munt

Bereiding
  1. Begin met het maken van de muhammara. Rooster hiervoor eerst de walnoten in een droge koekenpan en laat ze afkoelen. Doe alle ingrediënten vervolgens in de SliceSy® met hakmes. Meng het geheel kort totdat er een mooie dip ontstaat. Breng eventueel nog op smaak met wat peper en zout. Haal de muhammara uit de SliceSy®. Dit kan gemakkelijk door het inzetstuk omhoog te trekken en zo te legen boven een kommetje.
  2. Zorg dat de SliceSy® met het hakmes weer schoon is zodat de mango hummus gemaakt kan worden. Laat de hiervoor kikkererwten uitlekken en maak de mango schoon zodat je alleen het vruchtvlees over hebt. Doe alle ingrediënten in de SliceSy® en meng tot het een glad en smeuïg geheel is. Proef de mango hummus en breng eventueel nog op smaak met peper en zout of wat extra citroensap en/of olijfolie. Haal de mango hummus uit de SliceSy® en serveer in een kommetje.
  3. Zorg dat de SliceSy® met het hakmes weer schoon is zodat we als laatste aan de slag gaan met de geitenkaas-bietendip. Rooster de zwarte sesamzaadjes in een droge koekenpan en zet deze apart. Doe de rest van de ingrediënten in de SliceSy® en meng het geheel kort. Breng de dip eventueel nog op smaak met peper en zout. Haal uit de SliceSy®, serveer ook de geitenkaas-bietendip in een kommetje en garneer met het zwarte sesamzaad.
  4. Zet de verschillende dips op een grote houten plank en leg daaromheen alle overige ingrediënten voor de mezze plank om mee te dippen.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Zelfgemaakte aioli

Duur: 5 min / 1 portie
MENGER- MAATBEKER

Zelf aioli maken is echt veel lekkerder en met de bamix® zo gepiept. Heerlijk voor bij een barbecue, als dip voor frietjes, groenten of brood en als smaakmaker voor op sandwiches. Knoflook is de ster van aioli en geeft de saus zijn kenmerkende smaak!

Ingrediënten

» 200 ml zonnebloemolie
» 4 knoflooktenen
» 1 ei
» 1 eetlepel citroensap
» peper en zout

Bereiding
  1. Rasp de knoflooktenen fijn. Doe alle ingrediënten voor de aioli in de maatbeker. Steek de menger op de bamix®. Zet de bamix® op de bodem van de beker en laat hem draaien op de eerste snelheid. Laat de bamix® op de bodem staan tot er rond de voet een dikke massa ontstaat. Schakel nu naar de tweede snelheid en beweeg naar boven terwijl je langzaam op de massa duwt. Ga daarna nog een paar keer op en neer in de maatbeker zodat alle olie volledig gemengd is.
  2. Breng de zelfgemaakte aioli op smaak met peper en zout. Eventueel kun je meer knoflook toevoegen, maar dat is hoe pittig je de aioli zelf wenst.
  3. Bewaar de zelfgemaakte aioli in een afgesloten pot in de koelkast. Zo blijft hij één week goed.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Sriracha mayonaise

Duur: 5 min / 1 portie
MENGER

Sriracha mayonaise: we zijn er gek op. Lekker bij poké bowls, sushi, kip, zoete aardappel friet of als sausje voor bij de barbecue. Je kunt naar smaak zoveel sriracha aan dit recept toevoegen als je wilt. Hou je van pittig? Voeg dan wat meer aan dit sriracha mayonaise recept toe.

Ingrediënten

» 1 ei
» 300 ml zonnebloemolie
» 2 eetlepels sriracha
» 1 eetlepel witte wijnazijn
» 1 eetlepel citroensap
» 1/2 theelepel Franse mosterd (fijn)
» peper en zout

Bereiding
  1. Begin met het maken van de verse mayonaise. Doe hiervoor het ei, de zonnebloemolie, witte wijnazijn en Franse mosterd in een mengbeker. Steek de menger op de bamix®. Zet de bamix® op de bodem van de beker en laat hem draaien op de eerste snelheid. Laat de bamix® op de bodem staan tot er rond de voet een dikke massa ontstaat. Schakel nu naar de tweede snelheid en beweeg naar boven terwijl je langzaam op de massa duwt. Ga daarna nog een paar keer op en neer in de maatbeker zodat alle olie volledig gemengd is.
  2. Voeg de sriracha en het citroensap toe. Schakel het toestel aan en meng het geheel nogmaals. Breng de sriracha mayonaise op smaak met peper en zout. Eventueel kun je meer sriracha toevoegen, maar dat is hoe pittig je de mayonaise zelf wenst.
  3. Bewaar de sriracha mayonaise in een afgesloten pot in de koelkast. Zo blijft hij één week goed.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden