How to eat verse artisjokken met twee soorten vinaigrette

Duur: 35 min / 4 personen
MULTIMES – MENGER 

Je vraagt je misschien af wat je met zo’n eetbare reuzenbloemkop kunt? Artisjokken zijn namelijk een groente met best een gebruiksaanwijzing. Wat eet je nu wel en niet, hoe maak je hem schoon en wat voor vinaigrette is er lekker bij? We gaan het hier allemaal voor je uitleggen.

Het hart van de artisjok is het lekkerst. In de bloemkop zit zacht vruchtvlees met een iets notige smaak verstopt. Ook kun je een deel van de blaadjes eten. Het makkelijkst is om met je tanden het zachte deel van de blaadjes te schrapen. Serveer ze met twee soorten vinaigrette als een gezond lunch- of voorgerecht.

Ingrediënten

Voor de verse artisjokken

» 4 verse artisjokken
» citroensap
» zout

Voor de mosterdvinaigrette

» 60 ml extra vierge olijfolie
» 1 eetlepel Dijonmosterd
» 1 theelepel wittewijnazijn
» 1 theelepel citroensap
»
1 mespunt kristalsuiker
»
peper en zout

Voor de citroenvinaigrette

» 50 ml extra vierge olijfolie
» 25 ml champagne- of wittewijnazijn
» 1/2 ingelegde citroen
» 1 theelepel Dijonmosterd
» 1 mespunt kristalsuiker
» peper en zout

Bereiding
  1. Snijd de stelen van de artisjokken af. Zet een pan met ruim kokend water op het vuur en voeg wat citroensap en een snufje zout toe. Doe de artisjokken in de pan en zorg ervoor dat ze goed onder water liggen. Kook de artisjokken 30 minuten op middelhoog vuur. Prik voor de zekerheid met een vork in de onderkant van de artisjok om de gaarheid te controleren. Zijn ze zacht? Giet ze dan af en laat ze in een vergiet uitlekken.
  2. Steek de menger op de bamix®. Doe voor de mosterdvinaigrette de wittewijnazijn, citroensap en een snufje zout in een maatbeker. Meng even kort en meng er vervolgens de mosterd doorheen. Blijf mengen en voeg beetje bij beetje de olijfolie toe. Breng de vinaigrette op smaak met de suiker en eventueel nog wat peper en zout.
  3. Maak de menger even goed schoon zodat je deze weer kunt gebruiken voor de citroenvinaigrette. Snijd de schil van de ingelegde citroen. Steek het multimes op de bamix®. Voeg de schil van de ingelegde citroen samen met de azijn, mosterd en suiker en een snufje zout aan een maatbeker toe. Maal het geheel met het multimes tot een glad mengsel. Steek de menger op de bamix®. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe en blijf mengen totdat de vinaigrette is gebonden. Breng eventueel nog op smaak met wat peper en zout.
  4. Serveer de artisjokken met de twee soorten vinaigrette. De artisjokken zijn lauw het lekkerst. Dip het uiteinde van de blaadjes in de vinaigrette en schraap met je tanden het zachte deel eraf. Doet dit tot alle blaadjes op zijn en je bij het hooi bent. Verwijder het hooi met een scherp mes totdat het artisjokkenhart tevoorschijn komt. Snijd het artisjokkenhart in stukken en dip ook deze in de vinaigrette.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bearnaisesaus

Duur: 20 min / 1 portie saus
MENGER

Bearnaisesaus is erg lekker bij een stuk gebraden of gegrild rundvlees. Het geheim van een goede bearnaisesaus zit hem in de basis. Dit is een ingekookte basissaus die samen met de eieren en boter het verschil maakt. Bearnaisesaus wordt gezien als iets wat moeilijk is om te maken, maar geloof ons… De bamix® menger doet voor dit bearnaisesaus recept het meeste werk!

Ingrediënten

» 4 eidooiers
» 150 g roomboter
» 75 ml witte wijn
» 75 ml witte wijnazijn
» 10 g dragon
» 2 sjalotten
» 5 peperkorrels
» peper en zout

Bereiding
  1. Snijd de sjalotten in ringen en snijd de helft van de dragon grof. Doe de sjalotten en dragon samen met de witte wijn, witte wijnazijn en peperkorrels in een steelpannetje. Laat alles inkoken tot de helft. Zeef het vocht en vang het op.
  2. Laat de boter in een andere pan smelten.
  3. Steek de menger op de bamix®. Meng de castric met de eidooiers en een snufje zout in een steelpan en verhit al kloppend met de bamix® op middelhoog vuur. Meng net zo lang totdat het mengsel dikker begint te worden.
  4. Haal de steelpan van het vuur en giet de inhoud over in een maatbeker. Voeg dan al kloppend met de bamix® beetje bij beetje de gesmolten boter toe.
  5. Hak de overige dragonblaadjes fijn. Meng deze door de bearnaisesaus en breng op smaak met peper en zout. Serveer de bearnaisesaus direct of houdt hem warm in een thermoskan.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Salsa verde van groene kruiden en kappertjes

Duur: 5 min / 1 portie
MULTIMES

Op zoek naar een lekkere saus? Maak dan eens deze salsa verde van groene kruiden en kappertjes. Heerlijk als topping bij (gegrild) vlees of vis, groenten uit de oven, op een sandwich, op een pizza of gewoon als dip bij een snack. Dit salsa verde recept is met de bamix® ook nog eens zo gemaakt!

Ingrediënten

» 15 g verse bladpeterselie
» 10 g verse basilicum
» 5 g verse munt
» 4 ansjovisfilets
» 2 eetlepels kappertjes
» 1 knoflookteen
» rasp van een halve citroen
» 50 ml extra vierge olijfolie + wat extra voor de garnering
» peper en zout

Bereiding
    1. Doe alle ingrediënten behalve de olijfolie in de maatbeker. Steek het multimes op de bamix®. Schakel het toestel aan en hak alles fijn.
    2. Giet beetje bij beetje de olijfolie erbij. Breng de salsa verde op smaak met peper en zout.
    3. Serveer de salsa verde in een kommetje en besprenkel met nog wat extra olijfolie.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Opgeklopte beurre noisette

Duur: 15 min / 1 portie
KLOPPER

Geloof ons! Heb je eenmaal opgeklopte beurre noisette geproefd, dan wil je nooit meer anders. Beurre noisette is gesmolten boter waarbij de eiwitten bruin kleuren. Hierdoor krijgt het een nootachtige smaak en geur. Vervolgens kloppen we de beurre noisette op zodat het een fluffy botercrème wordt. Echt super lekker! Het enige wat je nodig hebt is de bamix® klopper, goede roomboter en zeezout. Heerlijk met zuurdesembrood voor tijdens de borrel of als start van een chique diner.

Ingrediënten


» 250 g roomboter
» zeezout
» ijsklontjes

Bereiding
    1. Doe de boter in een steelpan met lichtkleurige bodem. Gebruik bij voorkeur geen zwarte pan zodat je de kleur van de boter duidelijk kunt zien.
    2. Zet de boter op middelhoog vuur. Roer continu in de pan zodat het zo gelijk mogelijk smelt. Na ongeveer één minuut zullen er belletjes in de gesmolten boter komen en verschijnt er een beetje schuim. Blijf in de boter roeren.
    3. Op den duur verdampt het water in de gesmolten boter en zullen de eiwitten zich scheiden van het vet. Blijf steeds roeren en laat de boter verkleuren. Zodra je het idee hebt dat je de typische nootachtige geur ruikt, kun je de pan van het vuur halen. Laat de beurre noisette iets afkoelen.
    4. Doe in een kom aardig wat ijsklontjes. Zorg dat de steelpan in de kom past. Het ijs zorgt ervoor dat de boter gaat afkoelen en hierdoor de fluffy structuur krijgt. Steek de klopper op de bamix®. Schakel het toestel aan en klop de boter totdat er een romig en dik mengsel ontstaat.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Zelfgemaakte bouillonblokjes

Duur: 45 min / 25 blokjes
MULTIMES / SLICESY® / HAKMES

November is soepmaand! Helaas hebben we niet altijd goede bouillon klaar om als basis te gebruiken… Dan maken we dus maar onze eigen 100% natuurlijke en superlekkere bouillonblokjes!

Ingrediënten

 

» 15 ml olijfolie
» 25 g zout
» 1 courgette
» 1 ui
» 2 teentjes knoflook
» 1 aardappel
» 1 wortel
» 2 stengels selder
» 15 g peterselie

Bereiding

 

  1. Was de groenten. Snij ze heel fijn. Je kunt ze ook eerst in grove stukken snijden en dan met de SliceSy® en het hakmes het werkje afmaken.
  2. Giet de olijfolie met de groenten in een grote pan. Plaats een deksel op de pan en laat 25 min bakken.
  3. Voeg er het zout aan toe en bak nog 15 tot 20 min verder terwijl je regelmatig roert.
  4. Wanneer alles mooi gaar is, schuif je het multimes op de bamix®. Mix op snelheid 2 tot je bereiding puree wordt.
  5. Doe er de fijngesnipperde peterselie bij en meng opnieuw.
  6. Giet het mengsel in een ijsblokjesvorm en plaats die in de diepvries. Wanneer ze hard zijn, kun je de blokjes samen in een diepvrieszakje sluiten.

Gebruiksaanwijzing: gebruik één bouillonblokje per 500 ml soep.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

“Pumpkin spice”-kruidenmengeling

Duur: 10 min / 1 pot kruiden
Processormolen /  Poederschijf

Deze specerijencombinatie zal ons de hele winter door vergezellen! Perfect om pumpkin spice latte, carrot cake en pompoensoep te maken. Je kunt er zelfs een wildsaus mee pimpen.

Ingrediënten

 

» 1 kaneelstokje
» 2 koffielepels gemberpoeder
» 2 koffielepels geraspte nootmuskaat
» 1 koffielepel vierkruidenmix
» 1 koffielepel kruidnagel

Bereiding

 

  1. Doe alle ingrediënten in de processormolen en mix met de bamix op snelheid 2. Eens het kaneelstokje en de kruidnagel al flink wat kleiner zijn geworden, plaats je de poederschijf in de processormolen. Mix nu opnieuw tot je een zo fijn mogelijk poeder krijgt. Giet de kruidenmengeling in een glazen bokaal. Je kunt die tot zes maanden bewaren.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Mayonaise met saffraan en garnalen

Duur: 10 min / 2 personen
Klopper / Kruik 1L

Een mayonaise in 30 sec? bamix kan het! Hier is het perfecte recept voor saffraanmayo om te serveren met verse garnalen bij de apero … Oh ja!

Ingrediënten

 

» 350 ml zonnebloemolie van goede kwaliteit
» 1 vers ei
» 1 koffielepel mosterd
» 1 koffielepel citroensap of witte azijn
» 4 tot 5 saffraandraadjes
» Peper en zout
» 200 g gekookte en gepelde garnalen

Bereiding

 

  1. Laat de saffraandraadjes in de zonnebloemolie weken. Doe dit bij voorkeur de avond voordien, zodat de saffraan goed in de olie kan trekken.
  2. Giet alle ingrediënten in de beker. Maak de klopper op de bamix vast. Hou de bamix tegen de bodem van de beker en mix op snelheid 1. Hou de robot in dezelfde positie tot zich rond de voet een dikke massa vormt. Schakel nu over op snelheid 2 en beweeg de robot naar boven toe. Druk hierbij langzaam op de massa.
  3. Beweeg de robot nog enkele keren op en neer tot alle olie goed in de mayonaise is opgenomen.
  4. Serveer de mayonaise met wat gekookte garnalen. In een gesteriliseerde bokaal kun je de mayonaise nog twee weken in de koelkast bewaren.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Aardbeien- en rabarberchutney

Duur: 20 min – pot van 500 ml

We zijn gek op mayonaise. Maar af en toe willen we ook wel eens iets anders. Chutney is zurig, zoet en pittig tegelijk. Perfect voor bij gevogeltebrochettes. En nu het volop aardbeien- en rabarberseizoen is, lijkt het ons ook een leuk cadeau om naar de volgende vriendenbarbecue mee te brengen.

Ingrediënten

 

» 1 rode ui
» 2 teentjes knoflook
» 1 stukje verse gember van 2 cm
» 1/2 koffielepel komijnzaadjes
» 2 eetlepels olijfolie
» 1/2 koffielepel vierkruidenpoeder
» 1/2 koffielepel kaneel
» 1/2 koffielepel chilivlokken
» 50 g bruine suiker
» 120 ml appelazijn
» 4 rabarberstengels, gewassen en in stukjes gesneden
» 200 g aardbeien
» Een snufje zout

Bereiding

 

  1. Doe de ui, knoflook, gember en komijnzaadjes in de hakmolen op snelheid 2 en hak ze grof.
  2. Verwarm de olijfolie in een pan en giet er de grofgehakte ingrediënten en de kruiden in. Bak 5 min op een zacht vuurtje.
  3. Voeg er de bruine suiker en de azijn aan toe. Bak opnieuw 5 min.
  4. Doe er de rabarber en de aardbeien bij. Plaats een deksel op de pan en laat 5 tot 10 min stoven. De rabarber moet mooi zacht worden. Voeg er eventueel een snufje zout aan toe.
  5. Wil je een gladdere textuur? Mix de chutney dan met het multimes: met korte stoten op snelheid 2.
  6. Doe de chutney in een glazen pot. Je kunt hem een week lang in de koelkast bewaren.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Tzatziki met gekonfijte citroen en yoghurtbroodjes

Duur: 40 min – 4-8 personen

Zin in wat afwisseling bij de zondagse barbecue? Wat dacht je van op de grill verwarmde broodjes en verfrissende tzatziki met citroen en tuinkruiden? De worstjes liggen al op hete kolen bij het vooruitzicht.

Ingrediënten

Voor de tzatziki

» 1 komkommer
» De zeste van een halve citroen
» 40 g gekonfijte citroen
» 1 teentje knoflook
» Een twintigtal muntblaadjes
» 4 takjes dille
» Het sap van 1/2 citroen
» 2 eetlepels olijfolie
» 500 g Griekse yoghurt
» Peper en zout

 

Voor de broodjes

» 250 g Griekse Yoghurt
» 250 g bloem
» 1 koffielepel zout
» 1 koffielepel bakpoeder
» 1 eetlepel za’atar of gedroogde kruiden (optioneel)
» plantaardige olie

Bereiding

 

Voor de tzatziki

  1. Was de komkommer en snij de uiteinden af. Rasp nu met de Bamix SliceSy en de medium rasp. Giet de geraspte komkommer in een vergiet en laat hem uitlekken.
  2. Doe de citroenzeste, de gekonfijte citroen, het teentje knoflook, de munt en anijs in de Bamix hakmolen en hak alles fijn.
  3. Meng de uitgelekte geraspte komkommer, de yoghurt en de fijngehakte ingrediënten in een kom. Voeg er het citroensap en de olijfolie aan toe en breng op smaak met peper en zout. Plaats in de koelkast.

 

Voor de broodjes

  1. Doe alle ingrediënten – met uitzondering van de olie – in de kom van de SliceSy. Mix met korte stoten tot je een gelijkmatig deeg krijgt. Kneed het deeg 4-5 min op het werkblad.
  2. Leg de deegbal in een kom en dek die af met een vochtige doek. Laat het deeg minstens 15 minuten rusten. Intussen kun je bijvoorbeeld de tzatziki maken.
  3. Nadat hij gerust heeft, is het deeg soepeler. Verdeel hem in 8 gelijke stukken en rol elk stuk tot een bal.
  4. Verwarm een scheutje olie in een pan op een gematigd vuur.
  5. Rol een deegbal uit tot hij nog zo’n 3 mm dik is en leg hem dan in de warme pan. Bak 5 min langs beide zijden en begin dan met de volgende deegbal.
  6. Eet de broodjes terwijl ze nog warm zijn en dompel ze hierbij in de frisse tzatziki.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Hummus met witte bonen

Duur: 5 min – 4 personen

Krijg je onverwacht vrienden op bezoek? Verras ze met een aperitiefdip. Dankzij de bamix maak je die in amper vijf minuten klaar. Verrassingseffect en gezelligheid verzekerd.

Ingrediënten

 

» 1 blik witte bonen (400 g)
» 1 teentje knoflook
» Het sap van 1/2 citroen
» Het sap van 1/2 limoen
» 2 eetlepels olijfolie
» zout
» Peper
» Za’atar

Bereiding

 

  1. Laat de witte bonen uitlekken. Giet alle ingrediënten behalve de za’atar in een beker.
  2. Maak het multimes op de bamix cordless vast. Schakel het toestel aan en mix met korte stoten op snelheid 2 tot je een hummus verkrijgt met een romige textuur. Hij hoeft echt niet volledig glad te zijn: met hier en daar een brokje is hij nog zo lekker!
  3. Giet het mengsel in een kom, strijk het oppervlak glad met de achterkant van een lepel en maak een kleine holte om er een scheutje olijfolie aan toe te voegen. Als final touch strooi je er za’atar over. Serveer met toastjes.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden