Lavendelijs zonder ijsmachine

Duur: 1.15u – 6 tot 8 personen

Heb je lavendel in de tuin en begint die te bloeien? Yes! Dit is je kans om dit delicate bloemenijs te maken zonder dat je een ijsmaker nodig hebt. Wat zeggen we dan? Bedankt bamix!

Ingrediënten

 

» 20 g verse lavendelbloemen (niet gedroogd)
» 25 cl volle melk
» 25 cl water
» 15 cl vloeibare volle room
» 150 g suiker
» Paarse voedingskleurstof (optioneel)

Bereiding

 

  1. Was de lavendelbloemen. Breng het water, de melk en de suiker aan de kook. Voeg er de lavendelbloemen aan toe, dek af en laat ze trekken (minstens 30 minuten… maar laat ze indien mogelijk tot 5 uur in het vocht weken).
  2. Filter de bereiding.
  3. Giet de vloeibare room samen met de voedingskleurstof in een beker (doseer volgens de gewenste kleur, maar weet dat het niet verplicht is). Maak de klopper op de bamix cordless vast en klop de room op snelheid 2 tot slagroom. Zorg dat de melk met lavendelsmaak goed koud is en voeg er je zelfgeklopte slagroom aan toe.
  4. Giet alles in een vorm of een hermetische doos en plaats die een nacht lang in de diepvries. Haal het ijs tien minuten voor je het serveert uit de diepvries.

Clafoutis met bosbessen

Duur: 45 min – 6 tot 8 personen

Het makkelijkste en lekkerste comfortfood? Clafoutis, natuurlijk! Je kunt dit recept afwisselen met het fruit dat je zelf wilt: aardbeien, kersen, frambozen… of bosbessen. Met de nieuwe bamix cordless is hij in enkele seconden klaar. Daarna hoef je alleen nog te wachten terwijl de oven zijn werk doet… en smullen maar!

Ingrediënten

 

» 1 eetlepel boter
» 225 g bosbessen
» 100 g suiker
» 75 g bloem
» 4 eieren
» 1/4 koffielepel zout
» 2 koffielepels vanille-extract
» 350 ml melk

Bereiding

 

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Vet je bakvorm in en bestrooi die met bloem.
  3. Giet suiker, bloem, eieren, zout, vanille-extract en melk in de beker.
  4. Maak het multimes op de bamix cordless vast. Schakel het toestel aan en mix op snelheid 1 tot je een glad en gelijkmatig clafoutisdeeg krijgt.
  5. Giet het deeg in de bakvorm en doe er de bosbessen bij. Plaats 45 minuten in de oven. Bestrooi met poedersuiker en serveer lauw.

Carrot cake

Tijd: 1.15 uur – 6-8 personen

De lekkerste groentetaart is de carrot cake! Hij is zacht, opbeurend, pittig en superfris met zijn glazuur van roomkaas. Dankzij de SliceSy-rasp is de taart bovendien in een handomdraai klaar! Mmmm…

Ingrediënten

 

» 335 g witte suiker
» 300 g bruine suiker
» 180 ml olie
» 4 eieren
» 2 koffielepels vanille-extract
» 120 g appelmoes
» 1 koffielepel kaneel
» 1/2 koffielepel nootmuskaat
» 1/2 koffielepel  gember
» 300 g patisseriebloem
» 8 g bakpoeder
» 8 g natriumcarbonaat
» 1 1/2 koffielepel zout
» 125 g pecannoten
» 450 g wortels
Voor het glazuur
» 450 g roomkaas (type Philadelphia)
» 340 g ongezouten boter op kamertemperatuur
» 1 koffielepel vanille-extract
» 800 g poedersuiker

Bereiding

 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Zet drie cakevormen van 20 cm diameter klaar. Snij cirkels uit bakpapier en leg ze op de bodem van de cakevormen. Beboter de zijkanten van de vormen en bepoeder ze daarna met bloem zodat je de taarten straks makkelijk kunt losmaken.
  2. Giet de twee soorten suiker, de olie, eieren, appelmoes, vanille en kruiden in een slakom. Maak de menger op de Bamix vast en mix op snelheid 1. Doe er de bloem, het bakpoeder, bicarbonaat en zout bij. Meng opnieuw met de Bamix.
  3. Giet de pecannoten in de kom van de SliceSy en schuif het S-mes erop. Druk 2 tot 3 keer op snelheid 2 om de noten grof te hakken. Giet ze daarna over het deeg uit. Verwijder het S-mes en schuif nu de schijf met de rasp met de fijnste gaatjes erop. Rasp de wortels. Strooi ook de wortels over het deeg uit en meng alles met een spatel.
  4. Verdeel het deeg over de drie bakvormen en bak gedurende 40 minuten. Laat de taarten afkoelen op een taartrooster.
  5. Intussen maak je het glazuur van roomkaas klaar. Schuif de klopper op de Bamix. Doe de boter, de roomkaas en het vanille-extract in een grote kom en mix op snelheid 1. Voeg er de poedersuiker in drie keer aan toe en meng telkens met de Bamix.
  6. Wanneer de taarten goed zijn afgekoeld, kun je met de versiering beginnen. Plaats de eerste taart op een serveerschaal. Smeer er een laag glazuur boven. Doe hetzelfde met de tweede en derde taart. Bedek de volledige taart nu met de rest van het glazuur. Decoreer de bovenkant van de taart met wat gemalen pecannoten. Plaats in de koelkast tot het tijd is om op te dienen.

Ombré minicakes

“Weet je wat de verrassing op ons valentijnmenu wordt? Deze heerlijke, pastelkleurige minicakejes met de delicate smaak van rozen en frambozen. Hiermee schiet Cupido gegarandeerd raak!”

Ingrediënten

 

Voor 4 minicakes
»
250 g zachte boter
» 250 g suiker
» 4 eieren
» 250 g zelfrijzend bakmeel
» 30 ml volle melk
» 1 eetlepel vanille-extract
» Voedingskleurstof in gelvorm (roze)
Voor de chantilly met rozensmaak
»
250 cl hele vloeibare room
» 1 eetlepel rozenwater
» 2 eetlepels poedersuiker
Voor het garnituur
»
Frambozenconfituur
» Suikerversiering

Bereiding

 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtfunctie).
  2. Maak de menger vast op de Bamix. Meng de zachte boter met de suiker in een slakom tot je een gelijkmatig resultaat krijgt. Hiervoor gebruik je snelheid 2. Doe er daarna een voor een de eieren bij en klop tussen elk ei. Tot slot voeg je de vanille en het meel aan het mengsel toe. Het deeg moet mooi egaal zijn.
  3. Giet 10 ml melk in drie verschillende kommen. Doe wat roze kleurstof in de eerste kom zodat de melk pastelroze kleurt. Druppel iets meer kleurstof in de tweede kom, zodat de kleur donkerder wordt. Voeg nog meer kleurstof aan de melk in de derde kom toe, zodat die intens roze kleurt. Verdeel het deeg over de drie kommen en roer het met een kleine spatel voorzichtig door de melk.
  4. Neem drie bakvormen met een diameter van 18 cm. Smeer ze in met boter en bestrooi ze met bloem (je kunt er zelfs een vel bakpapier inleggen om de cakes na het bakken nog makkelijker los te maken). Vul elke bakvorm met deeg van een verschillende kleur en strijk het oppervlak glad. Plaats 20 tot 25 min in de oven.
  5. Maak de chantilly. Hiervoor giet je de vloeibare room in een kan. Maak de klopper op de Bamix vast en mix op stand 2. Doe er de poedersuiker en het rozenwater bij. Doe de chantilly in een spuitzak met een gladde dop van 1 cm.
  6. Wanneer de cakes zijn afgekoeld, maak je ze los uit hun vorm. Snij ze bij met een broodmes zodat ze alle drie even hoog zijn. Snij met een bakvormpje vier cirkels in elke cake. Plaats ze op een dienblad.
  7. Plaats de donkerste minicake op een bord en breng met de spuitzak bovenaan rondomrond toefjes botercrème aan. Spuit er ook eentje in het midden, samen met een koffielepel frambozenconfituur. Doe hetzelfde met de lichtere cake en eindig met de lichtste. Versier die laatste met diverse toefjes crème en chocoladedecoratie of suikersprinkels. Doe hetzelfde bij de andere cakes. Bewaar ze in de koelkast tot het tijd is om ze op te dienen.

 

De tip van BAMIX

Als je geen poedersuiker in huis hebt, mix dan witte suiker in de Bamix-processormolen. Zo krijg je een fijn poeder dat je probleemloos kunt gebruiken bij het maken van gebak.

Zelfgemaakte poffertjes

Ingrediënten

 


»
Het wit van 2 eieren
» 2 eieren
» 250 ml melk
» 200 g bloem
» 2 zakjes vanillesuiker
» 1 snuifje zout
» 1 koffielepel vanille-extract

Bereiding

 

  1. Scheid eerst het eiwit van de dooiers.
  2. Maak de klopper vast op de Bamix. Giet de vier eiwitten in een slakom en klop ze tot sneeuw met de Bamix op snelheid 2. Zet even aan de kant.
  3. Giet de rest van de ingrediënten in een tweede slakom en roer alles met de Bamix-menger op snelheid 2. Roer het stijfgeklopte eiwit voorzichtig met een spatel door je bereiding.
  4. Neem een speciale gietijzeren poffertjespan en verwarm die op een gematigd vuur. Smeer de pan in met boter en giet in elke opening een beetje deeg. Laat 1 tot 2 min bakken en draai de poffertjes om. Bak opnieuw 1 tot 2 min en serveer.
  5. Lekker met poedersuiker en gezouten boter, confituur of smeerpasta.

Driekoningentaart met hazelnoten en citroen

“Een driekoningentaart als geen andere. Vervang de bittere amandelen door lekkere hazelnootjes en licht zurige citroen. Een knaller! Wie wordt dit jaar de koning of koningin?”

Ingrediënten

 

Voor 8 personen
»
2 vellen bladerdeeg uit de winkel of van bij de bakker
» 125 g zachte boter
» 125 g rietsuiker
» 125 g hele hazelnoten
» 1 citroen
» 3 eieren
» 1 dop bruine rum
» 1 boon
» 1 eierdooier

 

Bereiding

 

  1. Gril de hazelnoten gedurende 15 minuten op de ovenplaat op 170°C. Laat ze afkoelen en mix ze fijn in de SliceSy op snelheid 2.
  2. Maak de mengstaaf vast op de Bamix. Doe de boter in een slakom en bewerk ze met de Bamix op snelheid 1. Roer er op snelheid 2 de suiker door en daarna ook het hazelnootpoeder, de citroenzeste, de hele eieren en de rum. Het mengsel moet mooi egaal zijn.
  3. Leg een vel bakpapier op de ovenplaat en rol daarop een laag bladerdeeg uit. Beleg met crème, leg er je boon (of een hele hazelnoot) in en dek af met een tweede laag bladerdeeg. Sluit de randen goed af en versier het oppervlak. Tot slot bestrijk je het met de geklopte eierdooier.
  4. Bak gedurende 40 min op 170°C.

Pannenkoek met rode biet

“Een hartig, kleurig en gezond ontbijt. Of een heerlijk idee voor bij het aperitief. Of beide, natuurlijk. “

Ingrediënten

 

Voor 6 personen
»
2 tot 3klein gekookte bieten (zo’n 250 g)
» 250 g bloem
» 250 ml melk
» 3 eieren
» 1 eetlepel olie
» 1/4 koffielepel zout
» 1/4 koffielepel bakpoeder
» 1 koffielepel olie om te bakken
Voor het opmaken van het bord
»
150 g gerookte zalm
» 100 g roomkaas
» 1 scheutje olijfolie
» 1 pot kappertjes
» Peper
» 1/2 fijngesnipperde rode ui
» 1 handvol dille

 

Bereiding

 

  1. Doe alle ingrediënten in deze volgorde in een kan: bloem, zout, bakpoeder, bieten, melk, eieren en olie. Maak het multifunctionele mes op de Bamix vast. Hou het in de kan maar niet tot op de bodem. Druk op snelheid 1 en begin te mixen. Wanneer het mengsel glad wordt, ga je over op snelheid 2. Nu beweeg je de Bamix wel tot de bodem van de beker.
  2. Verwarm een pan met olie op een gematigd vuur. Giet drie hoopjes deeg in de pan en laat elke zijde minstens 2 minuten bakken.
  3. Serveer de pancakes bij het ontbijt of een hartige brunch en werk af met roomkaas, gerookte zalm, een scheutje olijfolie, enkele kappertjes, peper, rode ui en dille.

Mont blanc taart

“We herzien deze klassieker uit de Franse patisserie – met kastanjes en slagroom – en brengen hier de taartversie. “

Ingrediënten
Voor het zoete cacaodeeg
»
90 g poedersuiker
» 25 g ongezoet cacaopoeder
» 120 g zachte boter
» 2 g zout
» 30 g amandelpoeder
» 1 ei
» 115 g kastanjebloem
» 95 g bloem type 55
Voor de kastanjecrème
» 400 g kastanjepuree
» 250 ml vloeibare volle room
» 1 eetlepel rum (optioneel)

Voor de meringue
» het wit van 3 eieren
» 150 g suiker

Voor de versiering
» enkele geglaceerde kastanjes, in stukjes gesneden

Bereiding

 

  1. Voor de meringue verwarm je de oven voor op 90°C. Giet het eiwit in een slakom. Maak de klopper op de Bamix vast en mix op stand 2. Wanneer het eiwit vast begint te worden, voeg je er in drie keer de suiker aan toe. Breng de meringues met een spuitzak op een vel bakpapier aan en schuif dat 2 uur in de oven.
  2. Voor de taartbodem giet je de zachte boter, de poedersuiker, de cacao, het zout en het amandelpoeder in de kom van de SliceSy. Mix op stand 2 met regelmatige onderbrekingen om een mooi gelijkmatig mengsel te verkrijgen. Doe er het ei bij. Meng opnieuw op stand 2 tot je een gladde crème hebt. Giet er tot slot de twee soorten bloem bij en mix op stand 1 tot het deeg is gevormd. Leg het deeg daarna op je met bloem bestrooide werkblad en vorm een bal. Rol die deegbal in plasticfolie en leg hem een uur in de koelkast.
  3. Rol het deeg open tussen twee vellen bakpapier, dat maakt het makkelijker. Maak een vel papier los en draai het deeg om in je taartring. Haal nu ook het tweede vel bakpapier weg en druk het deeg in de ring.
  4. Verwarm de oven voor op 170°C, plaats de taart 20 minuten in de oven en laat ze afkoelen.
  5. Intussen maak je de kastanjecrème klaar. Giet de kastanjepuree, de volle room en de rum in een slakom. Maak de klopper op de Bamix vast en klop de bereiding licht op stand 1. Giet een deel van de bereiding op de taart en maak glad met een spatel. Doe de rest van de crème in een spuitzak met een gekartelde opening en versier de bovenkant van de taart. Wissel af met de meringues. Voeg er net voor het opdienen de stukjes geglaceerde kastanje en beetje poedersuiker aan toe.

Omgekeerde taart met vijgen en rozemarijn

Ingrediënten

 

» 10 verse vijgen
» 1 takje rozemarijn
» 120 g zachte boter
» 250 g bruine rietsuiker of kokossuiker
» 3 eieren
» 200 g zelfrijzende bakmeel
» 1/2 koffielepel bicarbonaat
» 1/2 koffielepel fleur de sel
» 110 ml melk
» 1/4 koffielepel vanille-extract of vanillepoeder

 

Voor de versiering
» Volle zure room
» 2 verse vijgen
» Honing
» Rozemarijn

Bereiding

 

  1. Verwarm de oven voor op 170°C.
  2. Bekleed de bodem en de zijkanten van een springvorm met hoge rand met bakpapier. Je kunt de randen licht met boter insmeren zodat het papier mooi blijft zitten.
  3. Snij de vijgen in de hoogte doormidden. Leg als een rozet op de bodem van de bakvorm. Begin met een eerste cirkel aan de uiteinden en voeg cirkels toe naarmate je naar binnen toe beweegt. Strooi fijngesnipperde rozemarijn in de tussenruimtes.
  4. Doe de zachte boter en de suiker in een grote kom. Maak de klopper op de bamix vast en meng op stand 2. Voeg een voor een de eieren toe en meng goed. Vergeet niet om de boorden met een spatel schoon te strijken.
  5. Zeef de bloem, het bicarbonaat en het zout. Giet de helft van het bloemmengsel en de helft van de melk in de kom. Meng goed. Voeg de resterende ingrediënten en het vanille-extract toe. Meng opnieuw tot het deeg mooi glad is.
  6. Giet het mengsel over de vijgen en spreid het goed open met een spaan. Laat ongeveer 1 uur in de oven bakken.
  7. Laat 15 min afkoelen. Draai de taart op een bord om en maak de springvorm voorzichtig los. Haal de bodem en het bakpapier weg. Laat afkoelen en werk af met een grote lepel zure room, de in stukken gesneden verse vijgen, een druppel honing en rozemarijn.

Spiraaltaart met butternut en ricotta

“Een superknapperig recept om met het hele gezin van te smullen”

Ingrediënten
» 1 pak filodeeg van 250 g (afdeling diepvriesproducten)
» 450 g butternutpompoen
» 250 g ricotta
» 2 eieren
» 2 koffielepels nootmuskaat
» 1 koffielepel kurkuma
» 1 eetlepel gedroogde peterselie
» 1 koffielepel lookpoeder
» 2 eetlepels pijnboompitten
» Olijfolie
» Peper
» Zout
» 1 eetlepel sesamzaadjes

Bereiding

 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Snij je butternutpompoen in de lengte doormidden, verwijder de pitten, leg beide helften op de bakplaat en giet er een scheutje olijfolie over. Bak de butternut gedurende 25 min en laat hem daarna afkoelen. Verwijder de schil en houd 450 g vruchtvlees bij. Met de rest kun je later soep maken.
  3. Doe de butternut, de ricotta, eieren en kruiden in een slakom. Mix ze fijn met bamix met het multifunctionele mondstuk op snelheid 2.
  4. Spreid een eerste vel filodeeg open op een blad bakpapier. Bestrijk het met een penseel met olijfolie. Leg er daarna op dezelfde manier nog drie filovellen overheen. Op 2 cm van de rand breng je met een eetlepel een dikke lijn vulling aan. Rol voorzichtig zonder te hard op de vulling te drukken zodat je een eerste lange worst krijgt. Rol die op zoals een slak. Dit wordt de vorm.
  5. Herhaal dit om nog 3 andere worsten te maken en breng die rond de eerste slak aan. Bestrijk met olijfolie en werk af met blond sesamzaad. Plaats 25 tot 30 min in de oven. Smakelijk!