Draai de bamix in cirkels rond, vanuit de pols.  Til de staaf langzaam op en neer. Herhaal dit tot de gewenste dikte bereikt is.

Wil je deeg kneden? Maak dan een scheppende beweging met de pols waarbij je de substantie van je af schept. Zo creëer je lucht in het deeg. Gebruik bij voorkeur hoge en smalle bekers of pannen om in te werken.

Leg bij het werken je vrije hand over de opening van de beker. Zo spettert de substantie niet over de rand.


Zet het hulpstuk zo loodrecht mogelijk op de as, zodat de pen van de aandrijfas precies in de gleuf van het hulpstuk past. Door het centreren gaat het opzetten gemakkelijker. Zet de staaf in de substantie en zet dan pas de bamix aan.

Hulpstuk verwijderen: trek het hulpstuk recht van de as. Verwijder en reinig de hulpstukken na elk gebruik. Haal de stekker uit het stopcontact bij het opzetten en verwijderen van de hulpstukken.

Het vermogen (aantal Watts) zegt niets over de sterkte van de motor. Het geeft een beeld van het energieverbruik om tot een resultaat te komen.

bamix haalt zijn kracht niet uit het vermogen maar uit het hoge toerental (= aantal omwentelingen per minuut).

De meest simpele bamix, de Mono M140 heeft al een toerental van 14.000 en is daardoor veel krachtiger dan bijv. 600 of 750 watt staafmixers.

Het is heel eenvoudig om een bamix te reinigen. Schakel het apparaat uit, trek de stekker eruit en houd het onder de kraan.  Het hulpstuk haal je er met hand af en kan je ook zo schoonmaken. Bij hardnekkige etensresten kan je de staaf even in een beker heet water laten draaien.Om de as extra goed schoon te maken of de beschermkap te vervangen kan je de beschermkap met tegen de klok in eraf draaien. Zet de machine tot voorbij de beschermkap eerst 10 minuten in kokend heet water om vuil en vet op te lossen waardoor de beschermkap beter los draait. Alle losse onderdelen, behalve de beschermkap, poederschijf, en de as kunnen in de vaatwassser.

Welke stand gebruik ik waarvoor?

Stand I is geschikt voor recepten die licht en luchtig moeten zijn. Je gebruikt stand I ook wanneer je kleine hoeveelheden wil mixen, die niet boven de beschermkap uitkomen.

Stand II gebruik je standaard, maar vooral ook wanneer er zwaar werk geleverd moet worden.

Bewaar de bamix nooit liggend omdat anders de buislagers kunnen vastlopen. Berg het toestel dus altijd rechtop op in de daarvoor bestemde houder. Hierin kan je ook de hulpstukjes bewaren zodat je alles bij de hand hebt.

De hulpstukjes van de bamix zijn niet scherp met uitzondering van het vleesmes. Ze hoeven dus niet vervangen te worden. Wel kan in de loop der tijd door het vele op- en afschuiven van een hulpstukje de schacht wat wijder worden. Daardoor kan het van de as vallen.  Wanneer dit gebeurt, kan je dit makkelijk verhelpen door de veerlip tussen de twee verticale gleuven in de schacht van het mesje wat in te knijpen.

De klopper hoort schuin te staan. Hierdoor maakt het hulpstukje juist die vernuftige, kloppende beweging!

Ik hoor de motor lopen maar de as draait niet.

Het komt voor dat er wat vuil of vet in de onderkant van de as terecht komt. De as zit dan vast maar u hoort de motor wel draaien. Zet je bamix 10 minuten in kokend heet water en laat het apparaat in het water draaien. Om de as extra goed schoon te maken kan je de beschermkap eraf draaien, met een draai tegen de klok in.