Spiraaltaart met butternut en ricotta

“Een superknapperig recept om met het hele gezin van te smullen”

Ingrediënten
» 1 pak filodeeg van 250 g (afdeling diepvriesproducten)
» 450 g butternutpompoen
» 250 g ricotta
» 2 eieren
» 2 koffielepels nootmuskaat
» 1 koffielepel kurkuma
» 1 eetlepel gedroogde peterselie
» 1 koffielepel lookpoeder
» 2 eetlepels pijnboompitten
» Olijfolie
» Peper
» Zout
» 1 eetlepel sesamzaadjes

Bereiding

 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Snij je butternutpompoen in de lengte doormidden, verwijder de pitten, leg beide helften op de bakplaat en giet er een scheutje olijfolie over. Bak de butternut gedurende 25 min en laat hem daarna afkoelen. Verwijder de schil en houd 450 g vruchtvlees bij. Met de rest kun je later soep maken.
  3. Doe de butternut, de ricotta, eieren en kruiden in een slakom. Mix ze fijn met bamix met het multifunctionele mondstuk op snelheid 2.
  4. Spreid een eerste vel filodeeg open op een blad bakpapier. Bestrijk het met een penseel met olijfolie. Leg er daarna op dezelfde manier nog drie filovellen overheen. Op 2 cm van de rand breng je met een eetlepel een dikke lijn vulling aan. Rol voorzichtig zonder te hard op de vulling te drukken zodat je een eerste lange worst krijgt. Rol die op zoals een slak. Dit wordt de vorm.
  5. Herhaal dit om nog 3 andere worsten te maken en breng die rond de eerste slak aan. Bestrijk met olijfolie en werk af met blond sesamzaad. Plaats 25 tot 30 min in de oven. Smakelijk!

Kaneelbroodjes

“Een verslavend lekker ontbijt”

Ingrediënten
» 1 zakje gedroogde gist
» 240 ml amandelmelk
» 110 g margarine of boter
» 1 eetlepel rietsuiker
» 1/4 koffielepel zout
» 400 g witte bloem
» 2 koffielepels kaneelpoeder
» 60 g suiker
» 1 ei + 1 eetlepel melk
Voor zelfgemaakte kaneelpoeder
» 4 tot 5 kaneelstokjes

Bereiding

 

  1. Laat de helft van de boter (55 g) smelten en giet ze samen met de amandelmelk in een slakom. Zorg ervoor dat het mengsel lauw is, strooi er de gedroogde gist bij en laat 10 min inwerken. Voeg er daarna de eetlepel rietsuiker en het zout aan toe en roer.
  2. Doe er de bloem bij, maar doe dit in drie keer met tussenpozen en blijf intussen kneden (opgelet, het deeg kleeft een beetje). Als je een mooi egaal mengsel hebt, leg je het deeg op een licht met bloem bestrooid oppervlak. Kneed het deeg nu tot een bal. Spoel de slakom af, vet ze lichtjes in en leg de deegbal erin. Dek de kom af met een schone doek en plaats ze gedurende een uur op een warme plek. Het volume van het deeg moet verdubbelen.
  3. Intussen maak je je zelfgemalen kaneelpoeder. Leg 4 tot 5 kaneelstokjes in de processormolen. Mix de staafjes in grove stukken. Zet nu de poederschijf op de Bamix en mix opnieuw tot het kaneel fijngemalen is. Giet het in een potje en zet het in je kruidenrek.
  4. Strooi een laagje bloem over je werkblad en rol het deeg uit in een grote rechthoek. Smeer de rest van de zachte boter (55 g) open op het oppervlak. Meng de rest van de suiker met het kaneelpoeder in een kopje en bestrooi het hele deegoppervlak met dit mengsel.
  5. Vouw het deeg in drie en snij het in twaalf stukken. Snij met een mes drie repen in alle stukken zonder dat ze uit elkaar vallen. Vlecht het deeg en rol de vlecht zodat die een knoop vormt. Vet een cupcake- of muffinvorm in en leg de broodjes in de openingen. Laat 30 minuten rijzen en verwarm de oven voor op 180°C.
  6. Klop een ei met wat melk in een kom en bestrijk elk broodje met een penseel. Plaats 25 tot 30 min in de oven. Laat afkoelen en serveer.

Brownie met banaan en pecannoten

Brownie met banaan en pecannoten

“If you can’t remember my name, just say “chocolate”… I’ll turn around.”

Ingrediënten

Voor 8 personen

» 175 g volkorenroggemeel
» 50 g cacaopoeder
» ½ koffielepel fleur de sel
» ½ koffielepel bakpoeder
» 200 g boter
» 300 g pure chocolade (70%)
» 4 eieren
» 150 g witte suiker
» 220 g lichtbruine suiker
» 1 koffielepel vanille-extract
» 2 rijpe bananen
» 1 handvol pecannoten
» 1 handvol chocoladedruppels

Bereiding

 

  1. Verwarm de oven voor op 180° C.
  2. Zeef in een kom het volkorenroggemeel, cacaopoeder, fleur de sel en bakpoeder.
  3. Smelt in een andere kom de boter en de pure chocolade.
  4. Neem een grote mengkom en doe er de hele eieren, witte suiker, lichtbruine suiker (of rietsuiker) en het vanille-extract in. Klop alle ingrediënten op met de klopper van je bamix om een schuimende textuur te verkrijgen. Voeg daarna de mengeling van de gesmolten chocolade en boter toe en klop opnieuw op.
  5. Meng de droge ingrediënten erdoor met een spatel en giet alles in een met bakpapier bedekte bakvorm van 20 x 30 cm.
  6. Snij de bananen in de lengte door, leg ze op het mengsel en voeg er ook de chocoladedruppels en pecannoten aan toe. Bak de brownie 25 min en laat hem volledig afkoelen!

Smakelijk eten!

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Mousse van peer en pecannoten

Ingrediënten
» 1 peer (rijp)
» 75 g pecannoten
» 1 koffielepel kaneel
» 1/2 peer als topping

Bereiding

 

  1. De avond ervoor (of minstens 6 uur op voorhand), week de pecannoten in een glas water.
  2. De ochtend erna, snijd de peer in dikke stukken en behoud de schil voor de voedingsstoffen. Spoel de pecannoten goed af. Plaats de peer, kaneel en pecannoten in de kruik. Plaats het multimesje op de bamix en mix op snelheid 2 tot je een dikke en romige mousse bekomt. Snijd de overige peer in kleine stukjes.
  3. Schenk de mousse in een glas en voeg de blokjes peer toe voor extra textuur. Eet het meteen of voeg nog wat extra ahornsiroop toe!

Halloweenspookjes

Ingrediënten

 

Voor 30 koekjes
» 350 g bloem
» 1 koffielepel zout
» 250 g boter
» 200 g suiker
» 1 ei
» 1 koffielepel vanille-extract
» De zeste van 1 limoen
Voor het glazuur
» 1 eiwit
» 2 eetlepels citroensap
» 280 g poedersuiker
» Eetbare zwarte markeerstift

Bereiding

 

  1. Meng de bloem en het zout in een kom.
  2. Mix in een tweede grote kom de boter en suiker gedurende 5 min. Voeg het ei, het vanille-extract en de limoenzeste toe. Voeg de bloem toe en mix tot het deeg een bol vormt. Dek het deeg af met plasticfolie en zet het 45 min tot 1 uur in de koelkast.
  3. Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkvlak, steek de spookjes uit met een koekjesvorm en leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat. Bak gedurende 12 tot 14 min op 160 °C. Laat afkoelen.
  4. Bereid het glazuur. Giet alle ingrediënten in een kan. Bevestig de mengschijf aan de bamix en mix op snelheid 2. Voeg een paar druppels water toe als het mengsel te compact is. Giet het glazuur in een spuitzak en versier de spookkoekjes. Laat opdrogen en teken er oogjes en een mond op met de eetbare zwarte stift. Boeeeee!

Bowlcake met banaan

Ingrediënten

 

» 1 banaan
» 1 ei
» 40 g havermout
» 1 snuifje kaneel
» 1 snuifje zout
» 1/2 koffielepel natriumbicarbonaat
» 10 pure of witte chocoladedruppels
Voor de garnering
» Enkele plakjes banaan
» Frambozen
» Geraspte kokosnoot

Bereiding

 

  1. Doe alle ingrediënten in een kan, behalve de chocolade. Bevestig het multifunctionele hulpstuk aan de bamix en mix de ingrediënten op snelheid 2.
  2. Smeer een ontbijtkom lichtjes in met olie met behulp van een vel keukenrol. Giet het mengsel erin, voeg de pure (of witte) chocoladedruppels toe en verwarm gedurende 1 min 15 sec op 800 W in de magnetron.
  3. Draai de kom om op een bord en versier met plakjes banaan, frambozen en geraspte kokos.

Energierepen met pindakaas

Ingrediënten

 

» 190 g havervlokken
» 20 g quinoavlokken
» 70 g amandelpoeder
» 1 snuifje zout
» 240 g natuurlijke pindakaas
» 105 g honing
» 2 eetlepels kokosolie
» 1 koffielepel vanille-extract
» 75 g bittere chocolade
» 1 eetlepel kokosolie

Bereiding

 

  1. Vermaal de havervlokken met de SliceSy tot bloem. Meng de havervlokken in een kom met de quinoavlokken, het amandelpoeder, het zout, de pindakaas en de honing. Meng goed met een spatel of met je handen. Bekleed een rechthoekige bakvorm met bakpapier en druk de pasta gelijkmatig aan. Plaats in de diepvries.
  2. Smelt de chocolade in een kannetje en doe er de kokosolie bij. Meng met het mes van de bamix op snelheid 1. Giet de chocoladesaus over de pindakaaspasta en laat ze hard worden.
  3. Haal de pasta uit de bakvorm en snij hem met een scherp mes in twaalf repen. Je kunt de repen twee weken in de koelkast of drie maanden in de diepvries bewaren.

Kikkererwtensalade met tonijn en mayonaise

Ingrediënten

 

» 1 blikje kikkererwten
» 1 sjalot
» 1 eetlepel mayonaise
» 1 eetlepel Griekse yoghurt
» 3 takjes bieslook
» 2 augurken
» 1 blad nori wier
» Peper en zout
» Blaadjes sla
» Preikiemen
» 1 tomaat
» Zuurdesembrood

Bereiding

 

  1. Knip de bieslook fijn, hak de augurken in stukjes en snij het blad nori wier in reepjes.
  2. Doe de sjalot in de SliceSy en versnipper ze. Voeg er de uitgelekte kikkererwten, mayonaise, Griekse yoghurt, zout en peper bij. Mix in korte stoten op snelheid 2 zodat je mengsel toch een zekere textuur behoudt.
  3. Giet het mengsel in een kom en voeg er de bieslook, augurken en nori aan toe. Strijk de salade open op een snee zuurdesembrood, voeg er de blaadjes sla, de preikiemen en schijfjes tomaat aan toe, en sluit de sandwich vervolgens met een tweede snee brood.

Kulfi ice cream

Ingrediënten

 

» 3 eieren
» 40 cl volle room
» 120 g suiker
» 100 g honing
» 200 g pistaches
» 2 koffielepels geraspte kardemom
» 10 saffraandraadjes

Bereiding

 

  1. Laat de saffraandraadjes trekken in 2 eetlepels heet water.
  2. Gril de pistaches in een pan.
  3. Verhit de honing.
  4. Scheid het eiwit van de dooiers en klop het stijf op hoge snelheid met de bamix en klopper hulpstukje. Giet daarna de kokende honing over het eiwit en blijf intussen kloppen tot je schuim krijgt.
  5. Klop de suiker door de eierdooiers. Voeg er het saffraanaftreksel en de kardemom aan toe en roer het mengsel voorzichtig met een spatel door het schuim.
  6. Klop de room op met de bamix en voeg die ook aan de bereiding toe.
  7. Vermaal de pistaches met de SliceSy. Doe ze bij het mengsel.
  8. Giet alles in een taartvorm en bedek met celoffaanpapier. Sluit goed af en plaats 12 uur in de diepvries.

Cheesecake-ijs met aardbeien

Ingrediënten

 

» 1 bakje Belgische aardbeien
» 250 g speculoos
» 1 blikje geconcentreerde gesuikerde melk
» 500 g roomkaas (zoals Philadelphia)
» 30 cl vloeibare volle room
» Het sap en de zeste van 1 citroen

cheesecake ijs met aardbeien

Bereiding

 

  1. Doe de roomkaas, de vloeibare room, de geconcentreerde gesuikerde melk, het citroensap en de zeste in een kan. Maak het menghulpstuk op de bamix vast en klop op op hoge snelheid  tot het mengsel dik wordt.
  2. Vermaal de speculoos met de SliceSy in grove stukken. Zet even aan de kant.
  3. Doe er daarna de aardbeien bij en hak ze enkele malen zodat er stukken overblijven.
  4. Giet de room in een schaal die in de diepvries mag (of gewoon in een Tupperware-kom). Doe er de aardbeien en stukjes speculoos bij en meng voorzichtig tot je een mooie marmering bekomt. Zet het ijs minimaal een nacht in de diepvries. Wanneer je ervan wilt eten, haal je de schaal een kwartier op voorhand uit de diepvries en schep je er bollen uit.