Tartiflette met reblochon kaas en spekjes

Duur: 55 min / 4 personen
SLICESY® – MESSENSCHIJF MET RASP EN BREDE GLEUF

Met deze tartiflette met reblochon kaas en spekjes kom je helemaal in de wintersportsfeer! Het tartiflette recept komt traditioneel uit de Franse Alpen waar het veel wordt gegeten tijdens de lunch. Echt comfort food om daarna weer genoeg energie te hebben om verder te skiën.

Het wintersportgevoel zelf in huis halen? Samen met een groene salade is deze tartiflette heerlijk als lunch of hoofdgerecht. Met de bamix® SliceSy® messenschijf zijn de aardappels en uien ook nog eens zo gesneden. Een kind kan de was doen!

Ingrediënten


» 1 kilo vastkokende aardappelen
» 250 g reblochon kaas
» 250 ml slagroom
» 200 g spekreepjes
» 4 uien
» versgemalen zwarte peper
»
klontje roomboter
» handjevol verse peterselie

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Haal de schil van de aardappelen en uien af en snijd deze in stukken. Snijd de aardappelen met behulp van de bamix® SliceSy® messenschijf met rasp en brede gleuf in schijfjes. Haal ze uit de bamix® SliceSy® en herhaal dit met de uien.
  2. Voeg een klontje roomboter in een koekenpan toe en bak de uien totdat ze glazig zijn. Voeg daarna de spekreepjes toe en bak totdat deze lekker knapperig zijn geworden.
  3. Meng de aardappelschijfjes met het mengsel van ui en spekjes. Voeg de slagroom toe en breng op smaak met wat versgemalen peper. Door de spekjes is het gerecht al best zout, maar eventueel kun je naar smaak nog iets toevoegen. Meng alles goed door elkaar.
  4. Snijd de reblochon kaas in plakken. Giet het aardappelmengsel in een grote ovenschaal . Verdeel hier de plakken reblochon kaas over.
  5. Zet de ovenschaal voor 45 minuten in de voorverwarmde oven. De tartiflette is klaar als de aardappelschijfjes gaar zijn en de kaas is gesmolten. Garneer de tartiflette met wat fijngesneden verse peterselie. Lekker met een groene salade en augurkjes.

Winter bowl met geroosterde groenten, zilvervliesrijst & tahindressing

Duur: 35 min / 4 personen
SLICESY® / MENGER

Met deze winter bowl ben je er zeker van dat je voldoende groenten binnen krijgt! Een voedzame en gezonde maaltijd met groenten uit het seizoen. We snijden de groenten met de bamix® SliceSy®, wel zo makkelijk!

Ingrediënten


»
300 g zilvervliesrijst
» 3 regenboogwortels
» 2 pastinaken
» 2 knolrapen
» 150 g oesterzwammen
» snufje zout
» 1 knoflookteen
» 4 eieren
» 15 g verse koriander
» 2 eetlepels furikake
» peper en zout
» olijfolie

Voor de tahindressing
» 2 eetlepels tahin
»
2 eetlepels sojasaus
»
2 eetlepels citroensap
»
4 eetlepels extra vierge olijfolie
»
1 theelepel honing
»
1 knoflookteen
»
peper en zout

Bereiding
  1. Verwarm de oven 180 graden (hetelucht). Haal de schil van de wortels, pastinaken en knolrapen af en snijd deze in stukken. Snijd de groenten met behulp van de bamix® SliceSy® en de brede gleuf in schijfjes. Verdeel de groenten vervolgens over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Zet ze vervolgens voor 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  2. Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Kook ook de eieren halfhard in ongeveer zeven minuten.
  3. Doe alle ingrediënten voor de tahindressing in een beker. Maak de menger op de bamix® vast. Schakel het toestel aan en mix op snelheid twee totdat er een mooie gladde dressing ontstaat. Proef goed of deze naar smaak is. Mocht de dressing te dik zijn, voeg dan eventueel nog wat water toe.
  4. Snijd de oesterzwammen in stukken. Verwarm een koekenpan met wat olijfolie op hoog vuur. Bak de oesterzwammen in een paar minuten goudbruin. Pers op het laatst de knoflookteen over de oesterzwammen uit en breng ze op smaak met peper en zout.
  5. Serveer de winter bowl in kommen. Verdeel hiervoor de zilvervliesrijst over de kommen en leg hierop de geroosterde groenten en de gebakken oesterzwammen. Pel de eitjes en snijd deze door de helft. Besprenkel de tahindressing over de bowls. Verdeel de gekookte eitjes over de kommen, garneer met verse peterselie en garneer met de furikake.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Zoete aardappelpuree

Duur: 20 min / 4 personen
MENGER 

Zelf zoete aardappelpuree maken? Met de bamix® maak je in een mum van tijd de meest lekkere en fluweelzachte zoete aardappelpuree. We delen een basisrecept met je, maar met een paar aanpassingen zet je ook zo een chique variant op tafel. Welke is jouw favoriet?

Ingrediënten

Voor de basis zoete aardappelpuree
» 1 kilo zoete aardappelen
» 30 g roomboter
» scheut melk
» peper en zout

Aanvullingen voor de chique variant
» 50 g pecannoten
» 1 eetlepel maple syrup
» handvol verse platte peterselie

Bereiding
  1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukken.
  2. Kook de zoete aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar in een pan met water en een snufje zout. Giet vervolgens de aardappelen af en doe ze vervolgens terug in de pan
  3. Voeg de roomboter en een scheutje melk toe aan de zoete aardappelen. Maak de menger op de bamix® vast. Schakel het toestel aan en mix op snelheid twee totdat er een fluweelzachte puree ontstaat. Breng de zoete aardappelpuree op smaak met peper en zout.
  4. Rooster voor de chique variant de pecannoten in een koekenpan. Laat ze iets afkoelen en hak ze vervolgens fijn. Besprenkel de zoete aardappelpuree met de maple syrup, verdeel de geroosterde pecannoten erover en serveer met de peterselie.

Hartige cheesecake met gerookte zalm

Duur: 25 min / 4-6  personen
SLICESY® / HAKMES / KLOPPER

Gerookte zalm doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Bovendien is het een van onze favoriete producten! En het vormt de perfecte vulling voor deze originele hartige no bake cheesecake. Vers en romig… Die zal in de smaak vallen!  

Ingrediënten

 

» 150 g roomkaas (type Philadelphia)
» 250 g ricotta
» 2 eetlepels citroensap
» 100 g aperitiefkoekjes (type Tuc)
» 80 g gesmolten boter
» zout
» peper
» dille
» bieslook
» 6 plakjes gerookte zalm

Bereiding

 

  1. Schuif het hakmes op de SliceSy®, giet de aperitiefkoekjes in de kom en maak er kruimels van. Giet er de gesmolten boter bij en roer tot je een soort crumble krijgt. 
  2. Leg een vel bakpapier van 22 cm ø in een springvorm met hoge rand, giet er de crumble in en druk goed aan met een glas. Bewaar op een koele plek. 
  3. Doe de roomkaas, de ricotta en het citroensap in een kom en roer met de bamix® met klopper. Breng op smaak met peper, zout en kruiden (dille en bieslook).  
  4. Plaats zes uur in de koelkast. 
  5. Tegen etenstijd haal je de cheesecake uit de vorm. Leg hem op een bord en versier hem met plakjes gerookte zalm (in rozetten bijvoorbeeld). Strooi er nog wat dille en bieslook over en geef iedereen een stukje cheesecake. Smullen maar! 

Tian met herfstgroenten en hartige crumble

Duur: 1 u. 15 min / 4 personen
SLICESY® / HAKMES / GROF SNIJBLAD

Zelfs nu de zomer voorbij is, kunnen we nog steeds heerlijke tians maken. Ook de kleurige knolgewassen van de herfst lenen zich immers perfect voor dit lekkere comfortfood. En we gaan helemaal overstag voor de krokante toets van de hartige crumble. Yummie!

Ingrediënten

 

» 2 zoete aardappelen
» 4 pastinaken
» 3 rode bieten
» 25 cl vloeibare volle room
» 1 snuifje grof zout
» Enkele draaien aan de pepermolen
» 1 koffielepel paprikapoeder

Voor de crumble

» 25 g koelkastkoude boter, in blokjes gesneden
» 25 g volkoren meel
» 25 g Parmezaanse kaas
» 1 koffielepel tijm
» 1 snuifje fleur de sel

Bereiding

 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Schil de groenten. Maak het breedste gleuf in de SliceSy® vast. Snij eerst de pastinaak in plakjes, daarna de zoete aardappel en sluit af met de rode biet (let op dat je niet vuil wordt). Vet een ovenschaal naar keuze in en leg er de groentenplakjes in: in nette rijen en per kleur, voor een mooi visueel effect. Giet de vloeibare room in de schaal en breng op smaak met peper, zout en paprika.
  3. Spoel de SliceSy®-kom uit en droog hem goed af. Plaats er deze keer het hakmes op en doe de ingrediënten voor de crumble in de kom. Mix met korte stoten op snelheid 2 tot je een pasta krijgt die je met je vingertoppen over de groentegratin kunt openwrijven.
  4. Plaats de schaal gedurende 40 tot 45 min in de oven en serveer bijvoorbeeld samen met gebraden kip.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Vegan bolognaisesaus met tofu

Duur: 1u30 / 4 personen
SliceSy® /  Grof Snijblad / Multimes /Kruik 1l 

Wat dacht je van een klassieke bolognaisesaus, maar dan in een originele veganversie! Dit recept op basis van tofu is supergemakkelijk klaar te maken. Laat de saus zo lang mogelijk pruttelen om de smaak nog beter te laten uitkomen. Yummie!

Ingrediënten

 

» 1 blok vaste tofu
» 3 eetlepels olijfolie
» 1 ui
» 3 stengels selder
» 2 wortels
» 1 koffielepel zout
» 60 ml sojasaus
» 60 ml esdoornsiroop
» 2 koffielepels gedroogde basilicum
» 2 koffielepels gedroogde oregano
» 3 blikken tomatenblokjes
» Peper en zout

Bereiding

 

  1. Vermaal de tofu in de kom van de SliceSy met enkele stoten op snelheid 2. Zet even aan de kant.
  2. Doe daarna de ui in de kom en hak die fijn. Zet ook aan de kant. Schuif het grove snijblad op de SliceSy. Schil de wortels en snij ze in de lengte in vier. Hak ze daarna in de SliceSy zodat je kleine stukjes krijgt. Snij de selderstengels met een mes in stukken.
  3. Verwarm de olijfolie in een grote steelpan. Doe er de ui, selder, wortels en wat zout bij. Bak zo’n 15 min op een gematigd vuur zodat de groenten zacht worden.
  4. Voeg er de vermalen tofu, de sojasaus, esdoornsiroop, fijngehakte knoflook, basilicum, oregano en tomaten uit blik aan toe.
  5. Plaats een deksel op de pan en laat 45 min sudderen.
  6. Haal het deksel weg en laat nog 30 min verderpruttelen.
  7. Breng op smaak met peper en zout.

Krokante salade met venkel, appels, amandelen en misosaus

Duur: 15 min / 2 personen
Multimes / Kruik 1l / SliceSy® / Grof Snijblad 

Zin in iets knapperigs en fris op je bord? Verwen jezelf dan met dit heerlijke seizoensslaatje. Wij zijn alvast gek op de misosaus, die deze wintergroenten wat extra pit te geven.

Ingrediënten

 

» 100 g amandelen (hele amandelen of amandelschilfers, naar keuze)
» 1 eetlepel suiker
» 1 snuifje fleur de sel
» 2 venkels
» 1 appel
» 4 handjes rucola (of veldsla)
» ½ rode ui

Voor de misosaus

» 1 eetlepel bruine miso
» 1 eetlepel olijfolie
» 1 eetlepel sesamolie
» 1 eetlepel citroensap
» 2-3 steeltjes bieslook, fijngehakt
» 1 mespuntje chilivlokken
» Peper en zout

Bereiding

 

  1. Smelt de suiker in een pan op een gematigd vuur. Voeg er de amandelen aan toe zodat die kunnen karamelliseren. Strooi er een snuifje zout over en zet even aan de kant.
  2. Monteer het grofste snijblad op de SliceSy, doe de twee venkels, de appel en de rode ui in de kom en snij ze in plakjes.
  3. Giet alle ingrediënten voor de misosaus in de kan. Klik het multimes op de bamix en mix op snelheid 2 tot je een halfdikke saus krijgt.
  4. Schik de rucola op een mooie serveerschaal of in een slakom en spreid er de venkel, appel en rode ui op uit. Besprenkel gelijkmatig met de misosaus en werk af met de gekarameliseerde amandelen.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Wontonsoep

Duur: 35 min / 4 personen
Multimes / Kruik 1L

Bouillon is meer funky en troostend met wontons erin! Deze Aziatische soep is perfect voor een doordeweeks diner. ⁠Je kunt de chinese dumplings altijd van tevoren bereiden, invriezen en opwarmen in de groentebouillon.

Ingrediënten

 

» 20 wontonvellen
» 3 – 4 gedroogde, gerehydrateerde en daarna fijngehakte shiitakepaddenstoelen (15 g)
» 2 teentjes knoflook
» 2 koffielepels gember, fijngehakt
» 130 g tofu
» 1 ½ eetlepel sojasaus
» 2 koffielepels sesamolie
» ½ koffielepel zout
» 750 ml groentebouillon
» 2 koffielepels sesamolie
» 2 koffielepels sojasaus, naar smaak
» 2 paksoikool
» 1 lente-uitje, fijngesneden

Bereiding

 

  1. Plaats het S-mes in de kom van de SliceSy.
  2. Laat de tofu uitdruipen. Trek hem daarna met je handen uiteen en leg hem in de kom van de robot. Voeg er de shiitakes, knoflook, gember, sojasaus, sesamolie en het zout aan toe. Mix tot je een gelijkmatig gehakt mengsel verkrijgt.
  3. Leg een flinke koffielepel garnituur in het midden van een wontonvel. Doop je vingers in een kommetje water en strijk ermee langs de randen. Vouw de onderst hoek naar boven en kleef hem dicht zodat het deeg een driehoek vormt. Bevochtig een hoek en vouw de andere hoek eroverheen. Druk licht aan zodat ze samenplakken. Herhaal dit bij elke wonton.
  4. Breng een pot met water aan de kook. Snij de paksoi in vier delen en doe die in de pot. Voeg na 4 min de wontons toe en laat opnieuw 1 tot 2 min koken. Intussen warm je de bouillon op.
  5. Schenk de bouillon in grote kommen, doe er de wontons, kool, fijngesneden lenteuitjes, een scheutje sesamolie, sesamzaadjes en – indien je dat wenst – chilivlokken bij.

Hash browns van zoete aardappelen

Duur: 25 min / 4 personen
SliceSy®

Een recept dat altijd goed werkt voor kinderen in plaats van friet? Zoete aardappel hashbrowns. Het is knapperig, heerlijk en heel gemakkelijk te koken.

Ingrediënten

 

» 1 zoete aardappel
» ½ ui
» 2 eieren
» 1 koffielepel bloem
» ¼ koffielepel peper en zout
» 2 eetlepels plantaardige olie

Om erbij te serveren

» Lente-uitjes
» Zure room

Bereiding

 

  1. Rasp de zoete aardappel met de SliceSy en de medium rasp. Verwijder de rasp en giet de zoete aardappel in een slakom. Plaats nu het S-mes op de SliceSy en snij de ui fijn. Giet die ook in de slakom.
  2. Voeg daarna ook de overige ingrediënten aan de slakom toe: eieren, bloem, peper en zout.
  3. Verwarm een pan en giet er de plantaardige olie in. Bak 1 eetlepel van het mengsel en druk het aan met de rug van een lepel. Laat 10-12 min bakken.
  4. Serveer met de room, verse kruiden en lente-uitjes.

Kruidenmengeling voor marinades

Duur: 5 min
Hakmolen / Multimes

Wat dacht je van een lekkere kruidenmengeling om het vlees nog beter te laten smaken? Of je kunt ze ook over eieren of een avocado strooien, er tofu in marineren of een originele vinaigrette mee maken… Ideaal voor de weekendbarbecue! Je kunt de kruidenmengeling diverse weken in een hermetische pot bewaren.

Ingrediënten

 

» 1 eetlepel komijnzaad
» 1 koffielepel gerookt paprikapoeder
» 1 koffielepel chilivlokken
» 1 koffielepel zout
» 1 eetlepel venkelzaadjes
» ½ koffielepel vierkruidenpoeder
» ½ koffielepel gemberpoeder
» ½ koffielepel zwarte peper

Bereiding

 

  1. Mix alle ingrediënten gedurende 30 tot 45 sec met de hakmolen op snelheid 2, tot je een fijn poeder verkrijgt.
  2. Masseer het vlees met het poeder voor je het grilt of bakt, of bewaar de mengeling in een hermetische pot voor later.