Duur: 15 min + 120 min wachttijd / 4 personen
MULTIMES – MAATBEKERS (1L + 600 ML)

Dit gerecht is heerlijk en verfrissend voor op warme zomerdagen! Ajo blanco wordt ook wel de witte gazpacho genoemd en is gemaakt van amandelen en witbrood. Het is een traditionele Spaanse koude soep die bekend staat om zijn romige textuur. Wij geven een twist aan de ajo blanco door hem te serveren met een peterselieolie en verse kersen. Als dat niet smullen is?

Ingrediënten

Voor de ajo blanco

» 500 ml ijswater
» 200 g blanke amandelen
» 100 ml extra vierge olijfolie
» 75 g oud witbrood zonder korst
» 1 knoflookteen
» 2 eetlepels sherryazijn
» peper en zout

Voor  de peterselieolie

» flinke bos verse peterselie
» 150 ml extra vierge olijfolie
» snufje zout

Voor de garnering

» 10 kersen
» eetbare bloemetjes
» cressen
» blaadjes van de Oost-Indische kers

Bereiding
  1. Scheur het brood in grove stukken en laat het vijf minuten weken in wat water. Knijp het brood vervolgens goed uit.
  2. Doe het brood, de amandelen, knoflook, 150 ml van het ijswater en de azijn in de grote maatbeker. Steek het multimes op de bamix®, hou het toestel bovenin de beker, schakel het toestel aan op tweede snelheid en begin met hakken totdat alles fijn is.
  3. Voeg in een dunne sliert beetje bij beetje de olijfolie toe terwijl de bamix® draait. Meng totdat de olijfolie helemaal is opgenomen. Voeg nu nog net zoveel ijswater aan de soep toe tot hij zo dik is als vloeibare slagroom.
  4. Breng de ajo blanco op smaak met peper en zout en zet hem vervolgens minimaal twee uur in de koelkast. Zo kan hij lekker koud worden en hierdoor komt de smaak beter tot zijn recht.
  5. Maak in tussentijd de peterselieolie. Zet een kom met gezouten kokend water en een kom met ijswater neer. Dip de verse peterselie eerst voor vijf seconden in de kom met kokend water en laat de peterselie vervolgens afkoelen in het ijswater.
  6. Knijp het water uit de peterselie en doe hem samen met de olijfolie in de overgebleven maatbeker. Steek het multimes op de bamix®, schakel het toestel aan op de tweede snelheid en meng het geheel. Breng de peterselieolie op smaak met een snufje zout.
  7. Giet de peterselieolie vervolgens door een fijne zeef totdat je een mooie gladde olie hebt gekregen en zet apart tot gebruik.
  8. Halveer de kersen en ontpit deze. Verdeel de ajo blanco over vier diepe borden. Besprenkel met de peterselieolie. Garneer de ajo blanco met de gehalveerde kersen, eetbare bloemetjes, cressen en blaadjes van de Oost-Indische kers.

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden

Bamix Snacks en Zoetigheden