Ingrediënten
Voor 4 personen

» 250 g sushirijst
» 10 g koriander, grof gehakt
» 1 stengel citroengras, buitenste bladeren verwijderd en grof gehakt
» 2 lente-uiten, grof gehakt
» 2,5 el rijstazijn
» snuifje zout
» 250 g gekookte zalm
» arachideolie

Voor de chili limoenmayo

» 1 ei
» 1 tl mosterd
» 350 ml arachideolie
» sap van 1 limoen
» peper en zout
» 1,5 tl sriracha

Voor de afwerking

» limoenpartjes
» koriander, alleen de blaadjes
» 1 lente-ui, in schuine stukjes gesneden
» 1/2 rode chili, gehakt
» 1 komkommer, in linten gesneden met een dunschiller
» 1 rode ui, in halve maantjes gesneden en geweekt in rijstazijn

Bereiding

Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat lichtjes afkoelen.
Mix intussen koriander, citroengras, chili, lente-ui, rijstazijn, suiker en zout in de bamix hakmolen of processormolen glad.
Trek de zalm in stukjes van elkaar. Meng het koriander-rijstazijnmengsel en de zalm met een vork door de rijst. Vorm er burgertjes van.
Verhit 1 cm arachide-olie in een koekenpan met antikleeflaag op hoog vuur. Bak er de rijstkoekjes aan beide zijden goudbruin in aan. Laat uitlekken op een keukenpapier.

Maak mayonaise van ei, mosterd, arachideolie, limoensap, peper en zout volgens deze methode. Schep 120 g mayonaise over in een kom en meng met de sriracha.

Leg de rijstkoekjes op een serveerschaal. Werk af met limoenpartjes, koriander, lente-ui en chili. Serveer het geheel met komkommerlinter en rode ui & vergeet als extra dip de heerlijke chili-limoenmayo niet.