Duur: 40 min / 4 personen
MENGER EN PROCESSORMOLEN
Ze zijn er weer: het witte goud. Vers uit de grond, zo op ons bord. Dit keer eens een ander recept met asperges. We gratineren ze namelijk met een kaassaus gemaakt met de Fontina kaas. Dit is een Italiaanse bergkaas met een licht zoete, nootachtige smaak. Daaroverheen een laagje van broodkruim. Zo komt er een goudbruin gerecht uit de oven. De gegratineerde asperges zijn lekker als bijgerecht met aardappeltjes en een stukje vlees.
Ingrediënten
» 600 g witte asperges
» 250 ml melk
» 25 g roomboter
» 25 g bloem
» 100 g Fontina kaas
» 1 sneetje oud brood
» peper en zout
» verse nootmuskaat
» verse peterselie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Schil de asperges met een dunschiller en doe ze in een aspergepan. Mocht je deze niet hebben dan kun je uiteraard ook gewoon een andere grote pan gebruiken. Zet ze onder koud water en voeg wat zout toe. Zet de pan vervolgens op middelhoog vuur en breng de asperges aan de kook. Laat ze vijf minuten koken en haal ze dan uit de pan. Laat ze uitlekken op een theedoek.
- Snijd het sneetje brood en de kaas met de processormolen in stukken. Zet de bamix® op de processormolen en maal het oude brood fijn. Haal het brood eruit en herhaal alles met de kaas.
- Smelt de boter in een steelpannetje. Voeg vervolgens de bloem toe en meng goed door elkaar zodat er een roux ontstaat. Zet het vuur laag en laat de roux een minuutje garen. Roer wel steeds met een spatel, want roux kan snel verbranden. Voeg hierna beetje bij beetje de melk toe. Roer in het begin met een spatel zodat je alle roux aan de onderkant van de pan meeneemt. Steek de menger op de bamix® en zodra je alle melk hebt toegevoegd kun je gaan mengen met de bamix®. Blijf de saus op middelhoog vuur mengen totdat die indikt. Haal van het vuur en meng de geraspte kaas en wat verse nootmuskaat erdoorheen. Breng de kaassaus op smaak met peper en zout.
- Doe de asperges in een ingevette ovenschaal en verdeel de kaassaus hier overheen. Bestrooi met het broodkruim en zet vervolgens in de voorverwarmde oven op 180 graden. Gratineer de asperges 15 minuten totdat ze een goudbruine korst hebben gekregen. Haal uit de oven en garneer met wat verse peterselie.