Duur: 30 min / 4 personen
SLICESY® MET HAKMES
Het nieuwe jaar begint bij velen met goede voornemens, zoals gezonder eten. Laat dat nou helemaal niet saai te hoeven zijn! Deze nasi van bloemkoolrijst is daar het perfecte voorbeeld van: lekker, licht en boordevol groenten. Met de bamix® SliceSy® wordt het bereiden van dit gerecht een fluitje van een cent. Je hakt eenvoudig alle groenten voor de nasi fijn en maakt in een handomdraai de bloemkoolrijst. De nasi van bloemkoolrijst is een gezonde twist op de klassieke variant, maar minstens zo smaakvol. Ideaal als lichte lunch of voedzame maaltijd en volledig in lijn met een bewuste start van het jaar!
Voor de nasi van bloemkoolrijst
» 1 bloemkool van ongeveer 1 kg
» 4 eieren
» 100 g taugé
» 1 prei
» 1 grote wortel
» 1 ui
» 2 knoflookteentjes
» 2 lente-uitjes
» 2 eetlepels ketjap manis
» 1 eetlepel sambal
» 1 theelepel kerrie
» 1 theelepel kurkuma
» olijfolie
» peper en zout
Voor de pindasaus
» 150 g pindakaas
» 200 ml water
» 1 eetlepel ketjap manis
» 1 knoflookteentje
» 1 theelepel sambal
» scheutje olijfolie

- Begin met het maken van de bloemkoolrijst. Verwijder hiervoor de bladeren van de bloemkool en snijd in roosjes. Spoel ze schoon en dep ze met wat keukenpapier droog. Doe de bloemkoolroosjes in de SliceSy® met hakmes en maal de roosjes fijn totdat ze op rijstkorrels lijken. Het beste kun je dit door de hoeveelheid bloemkool in twee keer te doen. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de bloemkoolrijst op middelhoog vuur in vijf minuten gaar. Zet vervolgens apart.
- Ontvel de ui en knoflookteentjes en rasp de wortel. Snijd alle groenten in grove stukken. Hak de ui en knoflookteentjes samen fijn in de SliceSy®. Haal ze eruit en hak vervolgens de prei en wortel fijn in de SliceSy®.
- Voeg nog wat olijfolie toe aan de pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg vervolgens de prei en wortel toe en bak deze vijf minuten. Voeg dan de bloemkoolrijst samen met de taugé, ketjap manis, sambal, kerrie en kurkuma toe. Roer alles goed door elkaar en laat nog vijf minuten bakken.
- Maak in de tussentijd de pindasaus. Ontvel hiervoor het knoflookteentje. Steek het hakmes in de SliceSy®, doe het knoflookteentje erin en zet de bamix® erop. Hak het knoflookteentje fijn.
- Doe een scheutje olijfolie in een steelpannetje. Fruit de knoflook even aan. Voeg vervolgens de pindakaas toe en laat deze smelten. Giet het water erbij en voeg de ketjap manis en sambal toe. Roer alles even goed door. Laat de pindasaus vervolgens nog een paar minuten op laag vuur pruttelen. Voeg eventueel nog wat water aan de pindasaus toe om hem dunner te maken.
- Snijd de lente-ui in dunne reepjes. Bak in een koekenpan met wat olijfolie vier spiegeleieren. Verdeel de nasi van bloemkoolrijst op de borden, leg hierop een spiegelei en garneer met de lente-ui. Maak af met wat pindasaus en serveer meteen.