Duur: 30 min + 15 min wachttijd / 4 tot 6 personen
SLICESY® MET DIKKE GLEUF, FIJNE RASP & HAKMES – MENGER

Deze mac & cheese is hét ultieme comfort food, maar krijgt dit keer een lenteachtige twist door de toevoeging van prei. De prei past perfect bij de romige kaassaus en geeft het gerecht net dat beetje extra. Met de bamix® SliceSy® hak je de prei moeiteloos in ringen en rasp je de kazen in een handomdraai. Handig toch zo’n keukenhulpje? Een heerlijk gerecht voor een doordeweekse avond of als smaakvol weekendmaal. Een tikkeltje winter, maar met een vleugje voorjaar!

Ingrediënten

Voor de mac & cheese met prei

» 500 ml halfvolle melk
» 450 g macaroni grande
» 100 g Gruyère
» 100 g Parmezaanse kaas
» 80 g ongezouten roomboter
» 40 g bloem
» 3 takjes tijm
» 3 middelgrote preien
» 1 knoflookteen

Voor de topping

» 40 g Parmezaanse kaas
» 40 g Gruyère
» 30 g paneermeel

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Zet een grote pan met gezouten water op hoog vuur en breng aan de kook. Kook hierin de pasta twee minuten korter dan op de bereidingswijze op de verpakking staat aangegeven. Giet de pasta af, spoel af met koud water en doe terug in de pan.
  2. Verwijder de buitenste bladeren en de kontjes van de prei. Steek de dikke gleuf in de SliceSy® en snijd de prei in ringen. Doe de prei in een vergiet en spoel grondig onder de koude kraan om eventuele restjes aarde te verwijderen.
  3. Verwarm een grote hapjespan met de helft van de boter op middelhoog vuur. Hak ondertussen de knoflook in de SliceSy® met hakmes fijn. Voeg de prei, knoflook, blaadjes van de tijm en zout en peper naar smaak toe. Bak de prei 10 minuten op laag tot middelhoog vuur zodat deze zacht is geworden.
  4. Steek de fijne rasp in de SliceSy®. Rasp de kaas voor de saus en topping fijn met de SliceSy®. Zet apart in verschillende bakjes.
  5. Maak in de tussentijd de roux. Verwarm hiervoor de resterende boter in een sauspan op middelhoog vuur. Voeg zodra de boter is gesmolten in één keer de bloem toe en bak drie minuten onder continu roeren. Voeg een scheut melk toe en roer goed goed met een garde tot er geen klontjes meer zijn. Voeg nog een scheut melk toe en meng weer goed. Voeg daarna de rest van de melk toe. Breng zachtjes aan de kook onder continu roeren.
  6. Steek de menger op de bamix®. Voeg de twee soorten geraspte kaas voor de mac & cheese aan de saus toe. Meng het geheel met de bamix®. Breng op smaak met een flinke draai zwarte peper. Giet de béchamelsaus bij de prei en voeg de gekookte pasta toe. Meng het geheel en breng eventueel nog extra op smaak met zout en peper.
  7. Meng de resterende kaas voor de topping met het paneermeel. Vet een ovenschaal in met wat boter of olie. Giet het pastamengsel in de schaal en garneer met de topping. Bak de mac & cheese met prei 15 minuten in de oven tot de pasta helemaal gaar is en de bovenkant mooi goudbruin is en een krokant korstje heeft. Is de pasta al gaar, maar de topping nog niet krokant? Zet dan eventueel nog kort de grill aan.