Duur: 15 min + 15 min wachttijd / 10 stuks
MENGER – KLOPPER – MAATBEKER (1L)
Wat is er lekkerder dan een versgebakken scone? Een scone met een vleugje citroen en knapperige maanzaadjes natuurlijk! Deze citroen maanzaadscones zijn heerlijk luchtig en hebben de juiste balans tussen fris en zoet. Met de bamix® maak je niet alleen het beslag met de menger, maar klop je ook in een handomdraai een clotted cream. Serveer ze warm, rijkelijk besmeerd met de clotted cream en wat jam of lemon curd naar keuze. De perfecte traktatie voor een luxe ontbijt, brunch of high tea!
Voor de citroen maanzaadscones
» 350 g bloem
» 175 ml karnemelk
» 125 g koude boter
» 50 g witte basterdsuiker
» 1 ei
» 1 eetlepel bakpoeder
» 1 eetlepel maanzaad + extra voor de garnering
» rasp en sap van een halve biologische citroen
» snufje zout
Voor de clotted cream
» 150 g mascarpone
» 100 ml slagroom

- Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Zeef de bloem boven een grote kom, voeg de suiker, bakpoeder en een snuifje zout toe. Meng het geheel kort met een lepel. Snijd de boter in kleine blokjes. Kneed de boter met je handen door het bloemmengsel totdat het een kruimelig geheel is geworden.
- Maak een kuiltje in het midden van de kom en giet er beetje bij beetje de karnemelk in. Steek de menger op de bamix® en werk met de bamix® vanuit de rand van de kom de bloem erdoorheen. Meng het geheel goed. Voeg als laatste het maanzaad en rasp en sap van de citroen toe, kneed even goed met je handen en maak vervolgens een bal van het deeg. Het deeg moet soepel en niet te plakkerig zijn. Gebruik eventueel nog wat bloem.
- Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak van ongeveer drie centimeter dik. Steek er met een vormpje of een glas rondjes uit. Leg de scones met wat tussenruimte op de met bakpapier beklede bakplaat. Kluts het ei en bestrijk de scones ermee. Garneer de scones met wat extra maanzaadjes.
- Bak de scones in ongeveer 15 minuten gaar en lichtbruin gekleurd. Maak in de tussentijd de clotted cream. Doe de mascarpone en slagroom in de maatbeker. Steek de klopper op de bamix® en klop de clotted cream stijf. Haal de scones na 15 minuten uit de oven en laat ze afkoelen of eet ze warm met de clotted cream en jam of lemon curd naar keuze.